Mежду реалността и стремежа за промяна – oтзив от кръглата маса в парламента

Тази седмица, 13.02.2024 г. – вторник, под патронажа на Комисията по здравеопазването към Парламента, Коалиция за живот без тютюнев дим организира кръгла маса по въпросите за контрола на тютюна. Присъстваха депутати, представители на Министерство на здравеопазването, на финансите, на икономиката, Агенция “Митници”, Омбудсмана, Unicef, СЗО, КЗП, БАН, на много неправителствени организации.

Бяха представени четири стряскащи изследвания и доклад. Във всичките тях България се оказва, че върви по-скоро назад отколкото да постига някакъв макар и малък напредък в областта на ограничаване на тютюнопушенето.

Кръглата маса премина при следния дневен ред

  1. Индекс за устойчивост на контрола на тютюна – Маша Гавраилова
  2. Глобален индекс за вмешателството на тютюневата индустрия 2023: България – Гергана Гешанова
  3. Лансиране на нагреваеми тютюневи изделия чрез подвеждащи твърдения за “повишена безопасност” и “намалена вреда” – Павел Антонов (журналистическо разследване) 
  4. Данъчно облагане на тютюневите изделия в България – Димитър Събев

Накратко стана ясно, че тютюневата индустрия неоспоримо влияе пряко и косвено в политиките за общественото здраве в сферата на борбата с тютюнопушенето и постига безпроблемно целите си. Липсват прозрачност и каквито и да било превантивни мерки, има десетки сведения за конфликтите на интереси и същевременно контрол, отговорност, отчетност и ясни стратегия и план за действие няма. И не на последно място съветите и препоръките, които всяка година се отправят към нас от ООН, СЗО и Рамковата и конвенция за контрол на тютюна минават като ехо и държавата отново остава безучастна. 

Всичко това класира България във всички доклади на най-задните места и поставя под риск нашето здраве, здравето на земята ни, а цената плаща обществото. Никой не се “бори,” а зависимите към тютюна, алкохола и хазарта се увеличават. 

Накъде вървим? Какво е бъдещето, което строим за децата си? След изложените данни, кръглата маса продължи с дискусия, на която се чуха и отправиха обещания, което вдигна атмосферата в залата. Намерихме единодушие по много въпроси, като сред най-критичните беше… по отношението към всички нови тютюневи изделия. Те още не са получили подобаваща регулация в българските закони и нещо спешно трябва да се направи, защото на всички нас и на всички изказали се и взели участие пред микрофоните на кръглата маса е ясно, че епидемията от вейповете и “тези вкусове на ябълка и портокал” на тютюневата индустрия привличат тинейджърите и децата в началното училище, а не заклетите пълнолетни пушачи в България.

Затова техният контрол и промените в законите трябва да се случат още тази година! А принципите на здравословния начин живот са ценностите, в които трябва да възпитаваме младите, а не да позволим още едно поколение на България да живее със зависимост към тютюн, алкохол и/или хазарт. 

И догодина, когато се съберем отново – България е крайно време да има с какво да се похвали и да е направила стъпка напред”, призова зам. министър доц. Михаил Околийски закривайки дискусията и кръглата маса.

Благодарим на всички, които са съпричастни към каузата на борбата с тютюневата индустрия в България и присъстваха на кръглата маса!