Тютюневите пари миришат — да ги спрем!

За забрана на спонсорството от тютюневата индустрия и координирани действия срещу вмешателството

Новият доклад на Коалицията за живот без тютюнев дим и СТОП „Токсична зависимост“ разкри как тютюневите компании използват добре смазан от безграничните им финанси механизъм, за да променят законите и решенията на институциите в своя полза. Чрез платени посредници те манипулират обществото и пречат на всеки опит държавата да опази здравето и благополучието на българите от бича на тютюневата зависимост. В резултат България е на челно място в Европейския съюз по обща смъртност – 18 на 1000 за 2020 г. при средно за ЕС – 11,6 на 1000.

Действаме активно, за да променим тази тъжна ситуация, с подкрепата на СТОП.

Нашите искания

Заедно искаме от политическите лидери на България незабавно и ефективно прилагане на духа и буквата на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ). Нейният член 13 наред с рекламата и промоциите, забранява спонсорството на тютюн. Прилагането на Насоките по чл. 13 изисква отказ от всяко спонсориране, корпоративна социална отговорност, както и всяка форма на безвъзмездно финансиране от физически и юридически лица, чийто  основен предмет на дейност е производството или търговията с тютюн, тютюневи и свързани с тях изделия.

Затова настояваме

  • да се забрани спонсорството от страна на тютюневата индустрия чрез промяна в чл. 35 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, и
  • да се приеме предложеното от МЗ Постановление на МС за създаване на Национален съвет за координиране прилагането в Република България на Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация.

Как да вземеш участие?

Направи нещо решително – първо в социалните мрежи

Създадохме примерни ключови послания. Можеш да избереш едно или няколко от тях или пък да напишеш свое.

Послания до политици

Създадохме няколко примерни послания. Избери това, което най-добре подхожда на стила или вижданията ти, копирай го или напиши собствено. Виж страниците на политиците надолу, когато си избрал икопирал своето послание.

Здраве

Хиляди губят живота си всяка година от заболявания, свързани с употребата на тютюн. А тези, които печелят от това, раздават щедри грантове на популярни лица и организации, които формират законите и позициите на институциите в тяхна полза. Настояваме за забрана на спонсорството от страна на тютюневата индустрия, както изисква РККТ, ратифицирана от България. 

#безтютюневоспонсорство

Корупция

Докога тютюневите компании ще си уреждат благоприятни закони и политики чрез щедри “взятки” за политици, телевизионни анализатори, журналисти и дори популярни медицински специалисти? Крайно време е за пълна забрана на спонсорството от тютюневите компании и координация между институциите за прекратяване на тази корупционна практика токсична зависимост

#безтютюневоспонсорство       

Фалшив имидж

Главната цел на тютюневите компании е чрез спонсорство на личности, организации и корпоративна социална отговорност да изграждат образ на почтена и отговорна индустрия, заинтересована за благополучието на хората. Спрете тази порочна и лицемерна практика! 

#безтютюневоспонсорство

Върховенство на закона

Като правова европейска държава, България трябва незабавно да приложи чл.13 на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, която е ратифицирана още през 2005г. Трябва пълна забрана на спонсорството от страна на тютюневата индустрия. Време е тютюневите компании да спрат да си формират законите и позициите на институциите в своя полза чрез щедро финансирани посредници. Стига токсична зависимост

#безтютюневоспонсорство

Почтеност

Не може здравето и благополучието на българите да продължава да се жертва от собствената им държава в полза на едрите тютюневи компании. Не е честно те да формират законите и позициите на институциите в своя полза чрез щедро финансирани посредници. Това си е токсична зависимост. Приложете член 13 на Рамковата конвенция за контрол на тютюна и забранете спонсорството от страна на тютюневата индустрия. 

#безтютюневоспонсорство

Подвеждаща информация

Тютюневата индустрия тиражира и ловко разпространява чрез купени медии подвеждаща информация за новите си продукти “с намалена вредност”, с което “зарибява” младите хора и ги привлича за нови клиенти. Тя лицемерно се бори за “бъдеще без дим” и “намаляване на вредата”, но всъщност съзнателно продължава използването на никотин, за да поддържа зависимостта. Присъединете България към световното движение “Генерация без тютюн!”.

#безтютюневоспонсорство

Подбрахме страници на политици, до които да изпратиш искането си. избери политик от списъка по-надолу.

и/или

Публикувай искането си като пост или коментар във Facebook профила на избран от теб политик, за да привлечеш повече внимание. Включи #безтютюневоспонсорство 

Изпрати/публикувай посланието си

Подбрахме страници на политици, до които да изпратиш искането си. Под всяка партия ще намериш имената им с линкове към страниците им във Фейсбук.

Продължаваме промяната

Кирил Петков

Асен Василев

Демократична България

Христо Иванов – Да България

Атанас Атанасов – ДСБ

Владислав Панев и Добромира Костова – Зелено движение

БСП за България

Корнелия Нинова – БСП

Движение за права и свободи

Мустафа Карадайъ

Възраждане

Костадин Костадинов

Има такъв народ

Слави Трифонов

Български възход

Стефан Янев

Следващи действия и ресурси

Подпиши Меморандум за отказ от спонсорството от страна на тютюневата индустрия от името на твоята организация или фирма. Препрати го на други.

Стани член на сдружение „България без дим“.

Подай сигнал за нарушение на забраната за пушене на закрити и някои открити обществени места през платформата на „България без дим“.

Aбонирай се за бюлетина на Коалицията за живот без тютюнев дим и „България без дим“.

Рекламата на цигари им продава цигари – кампания на Коалицията за живот без тютюнев дим

Освободи се: забрани рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн – Кампания на Световната здравна организация

Благодарим ти за решителността! България я заслужава.

Тази кампания се изпълнява от Коалицията за живот без тютюнев дим с безвъзмездната помощ на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните болести чрез програма на STOP – глобална инициатива за надзор над тютюневата индустрия, която се финансира от Bloomberg Philanthropies и е партньорство между Tobacco Control Research Group от Университета в Бат, Global Center for Good Governance in Tobacco Control, The International Union against Tuberculosis and Lung Diseases и Vital Strategies. Съдържанието не отразява по никакъв начин позициите на Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните болест, STOP или на дарителите. 

BlueLink.net – Мрежата за гражданско действие оказва концептуална, креативна и техническа подкрепа за изпълнението на кампанията и тази страница. Powered by Aspectrium.