Безплатно изследване за пушачи за Международния ден без тютюнопушене

Безплатно изследване за пушачи организира сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, съвместно с Коалицията за живот без тютюнев дим, на Международния ден без тютюнопушене. Изследванията ще се проведат на 21 ноември 2019 г., четвъртък, от 9 до 12 часа в двора на Втора МБАЛ в София.

В Международния ден без тютюнопушене ще бъдат проведени изследвания на съдържанието на въглероден монооксид – едно от токсичните вещества, които се инхалират при пушенето, в издишания въздух на пушачи. Всички желаещи ще имат възможност да получат и консултация за отказ от цигарите.

Изследването е част от кампанията “Спри сега за здраво бъдеще на децата си“ на сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, осъществявана с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Столична община. Организаторите призовават всички да дадат личен пример на своите приятели и близки, като потърсят помощ в кабинетите за отказ от тютюнопушенето. Кампанията се осъществява с подкрепата и на Наум Шопов-младши и Константин Белчев.

Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ припомня, че нивото на тютюнопушене у нас е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за Съюза, по данни на Европейската комисия. В България 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи са резултат на тютюнопушене, напомнят още от сдружението.