Коалицията за живот без тютюнев дим връчи отличия за професионално журналистическо отразяване на темите по контрола на тютюна

Любомира Константинова, журналист от програма “Христо Ботев” на БНР, и телевизия TV+ бяха отличени с първите Годишни награди за систематично и професионално отразяване на теми, свързани с тютюнопушенето и контрола на тютюна в България, на Коалицията за живот без тютюнев дим. Отличията бяха връчени на 13 ноември 2019 г. в Боровец в рамките на пленер за журналисти, които работят по тези теми.

“През всичките тези години ме е удивлявал отказът за усещане за безсилие у Коалицията за живот без тютюнев дим, въреки всички трудности. Самата аз съм усещала безсилие, но въпреки това съм продължавала да работя по темата”, каза Любомира Константинова. Тя беше отличена за журналистическата си работа и подкрепата за каузата още от началото на борбата за приемане на забрана за тютюнопушене на обществени места. Освен грамота за работата си, Константинова получи и картина на българския художник Вили Николов с посвещение за достойна журналистика без тютюнопушене.

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, връчи наградата на TV+ за последователната им работа по теми, свързани с тютюнопушенето, и възможността да бъдат представени в ефир данни, факти и коментари в интерес на общественото здраве. “Ще продължаваме да отразяваме тези теми и в бъдеще, защото е важно хората да имат информиран избор, какъвто и избор да решат да направят за себе си”, каза Ирина Иванова от TV+, която прие наградата за телевизията.

Отличията бяха връчени по време на пленер за журналисти, които отразяват проблеми и политики, свързани с тютюнопушенето, организиран от Коалицията за живот без тютюнев дим, офиса на Световната здравна организация в България и БлуЛинк, с подкрепата на Международния съюз срещу туберкулозата и белодробните заболявания. По време на събитието бяха представени основни проблеми, свързани с рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, новите видове тютюневи продукти, данъчното облагане и незаконната търговия с тютюневи изделия.