Безплатни профилактични прегледи за пушачи на Световния ден без тютюнопушене

Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробни болести“, съвместно с Министерство на здравеопазването и Столична община, започва кампания за безплатни прегледи на пушачи и пасивни пушачи на 31 май – Световен ден без тютюнопушене. Тази година темата, избрана от Световната здравна организация, е “Тютюнопушене и бял дроб“.

На 31 май 2019 от 8 до 13 часа ще се проведат прегледи в двора на Втора МБАЛ в София. По време на прегледите ще се извърши изследване на въглеродния монооксид в издишания въздух при пушачите на обикновени и бездимни цигари, както и измерване на чистотата на въздуха в района. През месец юни ще се осъществят прегледи във Враца – на 13.06.2019 г., Благоевград – на 21.06.2019 г., в София – на 14.06.2019 и на 28.06.2019 г. прегледите ще се провеждат  до края на годината (през месеците юни, септември, октомври, ноември и декември).

Предстоящата кампания беше представена на 19 май 2019 на пресконференция с участието на д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, д-р Иво Пенков-пулмолог от гр. Враца, и д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение “Въздух за здраве“.

“През 2018 г. 437души се възползваха от възможността да проверят белодробното си здраве. При 138 от тях се установи Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е била недиагностицирана до момента. Трима пациенти с обостряне на състоянието им директно са изпратени за болнично лечение, останалите 40 бяха насочени към пулмологични кабинети за провеждане на  лечение на хроничното им заболяване. При четирима се установиха данни за белодробен карцином и те бяха насочени за лечение“, обясни д-р София Ангелова.

Видео от пресконференцията на: https://www.youtube.com/watch?v=ibyK7HQfV8E