Необходими са регулации на новите тютюневи продукти

Трябва да бъдат предприети законодателни мерки за недопускане на употребата на електронагреваеми тютюневи изделия (ЕНТИ) във всички закрити обществени места, заяви доц. д-р Антоанета Манолова от Националния Център по обществено здраве и анализи. Тя представи възможностите за регулиране на новите продукти и необходимостта от включването им в забраната за пушене на закрити обществени места на 5 декември 2018 г. в рамките на кръгла маса на тема “По-добри закони – за по-добро здраве”. Кръглата маса беше организирана от Офиса на Световната здравна организация в България, Министерството на здравеопазването и гражданската Коалиция за живот без тютюнев дим.

През последните години тютюневата индустрия създава и започва да предлага на пазара нови видове бездимни тютюневи изделия, които агресивно рекламира като “по-малко рискови за здравето” на употребяващите, които обаче доказано представляват потенциална заплаха за общественото здраве, заяви доц. Манолова, като се позова на редица научни изследвания.

Тъй като ЕНТИ имитират и придават нормалност на акта на пушене, те могат да се превърнат в “мост” към никотиновата зависимост и в крайна сметка към традиционната употреба на тютюн. По тази причина е уместно въвеждане на режим за забрана за рекламиране на ЕНТИ, категорична беще доц. Манолова.

Презентацията на доц. д-р Антоанета Манолова на тема “Регулиране на новите продукти и необходимостта за включването им в забраната” можете да намерите тук.