Организации, ангажирани с общественото здраве, се обявиха против разхлабване на забраната за пушене на обществени места

Множество организации, ангажирани с общественото здраве, се обявиха срещу предложението за изменение на Закона за здравето, което цели да разхлаби забраната за пушене на обществени места. Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” изготвиха категорично становище против предложените текстове и настояха за законодателни промени, насочени към подобряване на контрола за спазване на съществуващата забрана.

Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” застанаха твърдо против предложението от група депутати от парламентарната група „Обединени патриоти” за промяна на текстове в Закона за здравето, свързани с тютюнопушене в заведенията за хранене и развлечение. Законопроектът, внесен в Народното събрание на 11 май 2018 г., допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения “в не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение – ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове и дискотеки”.

Двете организации депозираха общо становище в Народното събрание на 15 май. “Ние категорично възразяваме срещу внесеното предложение за промени в Закона за здравето, тъй като то е свързано с връщане на ред, който доказа, че не може да осигури безопасна среда за посетителите и за персонала, работещ в заведенията”, се казва в становището. Експертите подчертават, че “в заведенията, където през 2010-2012 г. бяха изградени помещения за пушачи, те не отговаряха на изискваната квадратура, вентилацията не се пускаше, вратите стояха непрекъснато отворени и димът проникваше и в другите помещения”.

Коалицията и “България без дим” категорично настояват да има промени в Закона за здравето, но те да бъдат насочени към подобряване на контрола за спазване на забраната, включване и на други контролни органи, възможност за временно спиране на обект при системни нарушения и дефиниране на понятието „закрито” обществено място.

Членове на “България без дим” проведоха срещи с представители на различни политически сили. На 19 април представители на сдружението се срещнаха с Валери Симеонов, като представиха категоричното си принципно несъгласие с намерението да се разхлаби забраната за тютюнопушене. Според Любен Цонков, член на УС на сдружението, подобно намерение демонстрира отказ от държавност и върховенство на закона. Подобна среща бе проведена и с председателката на БСП Корнелия Нинова на 18 май.

По време на срещите “България без дим” подчерта, че забраната за тютюнопушене на обществени места е вече направена стъпка в правилната посока и се ползва от широка обществена подкрепа, включително и сред пушачите. “Необходима е не либерализация на тютюнопушенето, а напротив – затваряне на пробойните в закона, изясняване на дефинициите за закрито и открито обществено място и разширяване на кръга на органите, които контролират спазването му”, смята д-р Маша Гавраилова, председател на сдружението.

Множество организации, ангажирани с общественото здраве и грижата за децата, също се обявиха срещу предложените законодателни промени. Националният център по обществено здраве и анализи, Асоциацията на студентите медици в България, асоциация “Активни потребители”, Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Асоциацията на българите боледуващи от астма, Националната мрежа за децата, асоциация “Родители” и пациентски организации “Заедно с теб” подкрепиха становището на Коалицията за живот без тютюнев дим и “България без дим” и изготвиха свои позиции срещу законопроекта.

“С връщането на възможностите за употреба на тютюневи изделия на публични места като ресторанти и места за развлечения, страната ни прави крачка назад и стимулира употребата им, а не извършва никакви превантивни мерки към децата и младите хора. Проучване на Световната здравна организация и УНИЦЕФ показва, че България е водеща по показател тютюнопушене и че 28.8% от българските ученици употребяват тютюн и тютюневи изделия”, се казва в становището на Националната мрежа за децата.

На 10 май Националната асоциация за профилактика на белодробните болести започна кампания за безплатни профилактични прегледи за активни и пасивни пушачи. Още през първия ден на кампанията са изследвани 61 души. “При 31 души се установиха данни за хронична обструктивна белодробна болест, която от 2016 г. е на трето място в света като причина за смърт”, алармира специалистът по белодробно болести д-р София Ангелова.

41 от изследваните активни и пасивни пушачи са против връщането на пушенето в заведенията, отбелязва д-р Ангелова: “Мисля, че пред фактите и боговете мълчат”. Докато през 2012 г. подкрепа за забраната дават 61-69% от анкетираните, то през 2017 г. процентът нараства до 75%, сочат данни на „Екзакта рисърч груп” от октомври 2017 г. Според проучването, 53% от пушачите подкрепят забраната за пушене на обществени места. “Хората искат да усещат вкуса на храната и питиетата, които консумират, да дишат свободно, когато танцуват и да се прибират в домовете си, без миризма на тютюнев дим. В крайна сметка те плащат за това”, подчертават експертите на Коалицията и “България без дим”.