Не превръщай сърцето си в пепел

На пресконференция в Министерството на здравеопазването бяха отличени победителите в конкурс за художествени творби по повод на Световния ден без тютюнопушене, организиран от Коалицията за живот без тютюнев дим и Националната художествена академия (НХА). Събитието се организира съвместно от Министерството на здравеопазването, офисът на Световната здравна организация (СЗО) в България, Коалицията за живот без тютюнев дим и Дружеството на кардиолозите в България на 31 май, Световен ден без тютюнопушене на СЗО. Тази година темата на 31 май е “Тютюн и сърдечни заболявания”. Тютюнопушенето е водеща причина за сърдечно-съдови заболявания в България, подчертаха организаторите.

Евгения Тошева, студентка в първи курс, и Кира Михайлова, студентка в трети курс в специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА спечелиха двете отличия в творческия конкурс на тема “Не превръщай сърцето си в пепел”. Двете студентки участваха с впечатляващи творчески картини, които провокативно обръщат внимание към нивото на пушене сред младежите и пагубните последици от цигарите. Победителките бяха отличени с почетни грамоти и парични награди, които покриват таксата за един семестър от професионалното им обучение в Академията.

Отличените творби бяха определени от жури с участието на преподаватели от НХА, представители на Коалицията за живот без тютюнев дим, офисът на СЗО в България и рекламна агенция “The Smarts”. Част от участващите в конкурса творби, избрани от експертното жури, ще бъдат представени на изложба в парк “Кристал” в София между 16 и 30 юли 2018 г. В конкурса се включиха общо 18 студенти от с 28 картини. Всички творби са достъпни тук.

“Изключително впечатлена съм от творбите на тези млади хора. Радвам се, че са се вдъхновили да работят по толкова важна и тежка тема, каквато е тютюнопушенето. Надявам се, че ще запазят този заряд и няма да бъдат равнодушни към заплахите за общественото здраве и правото им на здравословна среда без отровен дим”, коментира д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, която е част от журито на конкурса. “Много се радваме, че нашите студенти имаха възможност да участват в този конкурс, защото те от години декларират много сериозна ангажираност към социалните проблеми и този конкурс беше чудесна възможност да покажат своите виждания”, заяви д-р Георги Павлов, асистент от катедра “Плакат и визуална комуникация” към НХА

“Тютюнът разбива сърцето – изберете здраве, а не тютюн”, призова офисът на СЗО в България. Д-р Михаил Околийски напомни, че пушачите са изложени на много по-голям риск от коронарна болест на сърцето и мозъчно-съдов инсулт (от два до четири пъти в сравнение с непушачите), и подчерта, че дори пасивните пушачи са изложени на по-висок риск.

“Въпреки че обществото като цяло осъзнава, че тютюнопушенето е вредно, то често не знае за ключовата му връзка със сърдечните заболявания и инсулта. Тютюнът допринася за повишената честота на хроничните заболявания и смъртните случаи и има опустошително въздействие върху пациентите и техните семейства”, коментира д-р Жужана Якъб, регионален директор на СЗО за Европа. Отказването от цигарите намалява риска от тези заболявания, независимо от продължителността на вредния навик.

Политическите мерки в съответствие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО имат доказано положителен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания. България вече е предприела част от тези мерки. Те включват приетата през 2012 г. забрана за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места, както и действащите ограничения за реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия и продажбите им – най-вече на младежи и непълнолетни. Те вече дават положителни резултати за намаляване на определени заболявания и се радват на все по-широка обществена подкрепа. На дневен ред е подобряване на прилагането и спазването на тези мерки и затваряне на оставените от тях пробойни, каквито са продължаващото наличие на улична реклама, продуктово позициониране и промоции, които са особено опасни за младежите, децата и бившите пушачи.

По време на пресконференцията д-р Гергана Гешанова изрази твърдата позиция на Коалицията за живот без тютюнев дим срещу предложението от група депутати от парламентарната група „Обединени патриоти” за промяна на текстове в Закона за здравето, свързани с тютюнопушене в заведенията за хранене и развлечение. “Ние категорично възразяваме срещу внесеното предложение за промени в Закона за здравето, тъй като то е свързано с връщане на ред, който доказа, че не може да осигури безопасна среда за посетителите и за персонала, работещ в заведенията”, заяви д-р Гешанова. Тя призова за промени в Закона за здравето, които обаче да бъдат насочени към подобряване на контрола за спазване на забраната, включване и на други контролни органи, възможност за временно спиране на обект при системни нарушения и дефиниране на понятието „закрито” обществено място.

Коалицията за живот без тютюнев дим приветства внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта, който ограничава рекламата на хазартни игри. Тютюнопушенето и хазартът, както всички други зависимости, не бива да бъдат промотирани като нещо социално приемливо. “Лъскавите реклами, които виждаме навсякъде около нас, ежедневно привличат все повече хора, включително деца, в безпощадните лапи на зависимостите”, коментира д-р Гешанова.

По данни на СЗО, сърдечно-съдовите болести убиват 17,7 милиона души в световен мащаб всяка година и са причина за една трета от всички смъртни случаи. В целия Европейски регион на СЗО, където 28% от възрастните пушат, 46% от 4,2 милиона пушачи през 2015 г. са загинали от сърдечно-съдови болести.