Необходима е пълна забрана на рекламата на цигари в България, призоваха участници в международна кръгла маса

Необходима е пълна забрана на рекламата на цигари в България, призоваха участници в международна кръгла маса на тема „Живот без тютюнев дим за европейските граждани“, която се проведе на 22 април 2018 г. Събитието е съорганизирано от Коалицията за живот без тютюнев дим, Министерството на здравеопазването, Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание, офисът на Световната здравна организация в България и Европейската мрежа за борба с тютюнопушенето, във връзка с българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Крглата маса послужи за преглед и сравнение на състоянието на политиките за контрол на тютюна в Европейския съюз и съседните му европейски страни, по отношение на ограничаването на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия. В контекста на Председателството на Съвета на Европейския съюз, положението в България бе поставено в центъра на дискусията.

Законите за контрол на тютюна в областта на рекламата, промоцията и спонсорството, са създадени, за да помогнат на повече хора да живеят живот без тютюнев дим. Тези закони трябва да бъдат ефективно прилагани. Посланията, които насърчават и привличат в капана на тютюна не трябва да замърсяват средата по улиците, в медиите, и рекламата трябва да е свободна от тях, заяви д-р Витенис Андриукайтис, еврокомисар по здравеопазване и безопасност на храните, чрез видео обръщение. “Чл. 13 от РККТ задължава страните да признаят, че всеобхватна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия ще намали употребата на тютюневи продукти. Страните членки на ЕС трябва спешно да признаят това и да приемат и приложат законодателство на национално ниво”.

Еврокомисарят припомни, че незаразните болести са причина за почти 80% от всички случаи на смърт в Европа, като тютюнопушенето е причина за почти 700 000 смъртни случаи в ЕС. Превенцията на този силно пристрастяващ продукт е абсолютно ключова, за да променим тези плашещи статистики.

Д-р Тонка Върлева, директор на Дирекция „Промоция и профилактика на болестите и зависимостите“ към Министерство на здравеопазването, от името на заместник-министър Светлана Йорданова, оцени като устойчиви постиженията на България по прилагането Рамковата конвенция за контрол на тютюна на Световната здравна организация и европейските изисквания. “Вярваме, че чрез въвеждане на пълната забрана на рекламата , промоцията и спонсорството на тютюневите изделия може значително да се намали употребата на цигари и тютюневи изделия, особено сред подрастващите и младите хора”. Дори след налагане на забрани и административни мерки обаче, ще са необходими още години работа за да се променят нагласите за продажба, добави д-р Върлева.

Д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим, изрази увереност, че кръглата маса е следваща полезна стъпка за освобождаване на обществото от влиянието на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневата индустрия. “Надяваме се, че държавните институции ще застанат зад нас и ще направят всичко, за да осигурят здравословна среда за граждание”, заяви д-р Гавраилова.

По данни на глобалната Кампания за деца свободни от тютюнев дим (Campaign for Tobacco Free Kids), във всички 24 страни, в които е проведено изследване на реклама в местата за продажба на тютюневи изделия се забелязва, че те са разположени близо до училища, продават се овкусени тютюневи продукти и има реклами, разположени на нивото на очите на децата. Решението на проблема е написано в чл.13 на РККТ, държавите просто трябва да изпълнят текстовете му, призова Джошуа Ейбрамс, директор на Еврaзийски регион на Кампанията за деца свободни от тютюнев дим.

Кръглата маса открои позитивните резултати на държавите, където това се е случило. “Нашата инициатива “Ирландия, свободна от тютюнев дим” е заложила целта през 2025 страната да е свободна от тютюнев дим”, заяви Катрин Бaйерн, заместник-министър на здравеопазването на Ирландия (на снимката), за оптимистичната цел за свалянето на нивото на тютюнопушене под 5%. През последните десетилетия Ирландия е приела и приложила множество мерки за органичаване на тютюнопушенето: забрана на пушене на обществени места; забрана на рекламата, промоцията и спонсорството; забрана на излагането в местата за продажба; забрана на пушене в автомобили в присъствието на деца; приемане на опростена опаковка на тютюневи изделия.

Смисълът на пълната забрана на рекламата е да се създаде среда, в която децата не започват да пушат, тъй като няма откъде да видят и придобият този навик. Колкото повече индустрията рекламира своите продукти, толкова се подкопават вече приетите ефективни мерки за ограничаване на пушенето, съгласиха се участниците в кръглата маса.

Важно за обществото е да разпознава тактиките на индустрията и да отговори на всеки от аргументите ѝ. Тютюневата индустрия в България, както и по целия свят, предприема всевъзможни опити да заобиколи и неутрализира ограниченията за разпространение на тютюна. По този начин се обезмислят формите на саморегулация от нейна страна, тъй като те възпрепятстват или забавя мерките за контрол на тютюна. Пример за подобна иновативност е въвеждането на електронни цигари и устройства за подгряване на тютюн, за които няма доказателства, че са по-безвредни от традиционните продукти от пушачите.

Важна насока за действие е въвеждането на солидна държавна образователна политика, насочена към здравословен живот и нетърпимост към зависимостите, сред които и тютюнопушенето. Въвеждането на часове по здравна култура в училищата е възможна стъпка в тази насока, обобщиха участниците.