Творчески конкурс за Световния ден без тютюнопушене

По повод на Световния ден без тютюнопушене на Световната здравна организация – 31 май, Коалицията за живот без тютюнев дим, със съдействието на Националната художествена академия обявява творчески конкурс за студенти на академията. Студентите могат да работят по две теми: “Да се освободим от тютюневата реклама” и “Не превръщай сърцето си в пепел”. Целта на конкурса е да се създадат творби със свободна авторска интерпретация по темите, които ще бъдат използвани в борба срещу трагичните последици на тютюнопушенето в България. В рамките на конкурса ще бъдат отличени две работи – една по всяка тема. Селекция от участващите работи ще бъдат включени в изложба в парк „Кристал“ в София.

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Тази година той е посветен на тютюнопушенето и сърдечносъдовите заболявания. По данни на Националния статистически институт от 2015 г., 65% от смъртните случаи у нас са в резултат от сърдечносъдови заболявания, които са пряко свързани с тютюнопушенето. Същевременно по улиците и в магазините ежедневно виждаме красиви лъскави реклами на тютюневи изделия, които примамват непушачите към вредната зависимост.

Конкурсът е за студенти от всички курсове и специалности на НХА. Крайният срок за предаване до 12:00 ч. на 9 май 2018 г.

Ще бъдат връчени две парични награди, всяка в размер на една семестриална такса за обучение в НХА в зависимост от образователната степен на победителите. След приключване на изложбата в парк „Кристал“ в периода 16-30  юли 2018 г., работите ще бъдат изложени в Националния център по обществено здраве. Селектираните творби ще бъдат използвани и за отпечатване на рекламни материали в подкрепа на борбата с тютюнопушенето.

Пълна информация за конкурса и условията за участие са достъпни на сайта на Националната художествена академия.