Необходимостта от пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия обсъди Гражданска работна група за контрол на тютюнопушенето

Необходимостта от пълна забрана на рекламата на тютюневи изделия обсъдиха представители на граждански организации по време на първото заседание на Гражданска работна група за контрол на тютюнопушенето. Срещата, свикана от Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение „България без дим“ се проведе на 17 ноември в Столична библиотека.

По повод на Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва в третия четвъртък на месец ноември по инициатива на Американското раково общество, лекари, представители на организации в сферата на гражданския контрол в здравеопазването, правата на децата и туризма се събраха заседание на сформирана Гражданска група за контрол на тютюнопушенето.

Тема на първата работна среща беше необходимостта от пълната забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия у нас. Участниците обсъдиха дупките в законодателството, които дават възможност за външна реклама, както и за реклама в местата за продажба и свободно излагане на цигарените кутии.

В момента цигарените кутии се намират до шоколади и бонбони, на видно място за децата и подрастващите, а именно на тях рекламата влияе най-много“, коментира д-р Гергана Гешанова, председател на УС на Коалицията. Д-р Гешанова представи данни от редица международни проучвания, според които пълната забрана на рекламата на тютюневи изделия води до намаляване на потреблението: “Три години след въвеждането на такава забрана в Канада броят на пушачите сред младежите е намалял с приблизително 60 000 души.

Гражданската група обсъди и проблема с неефективния контрол на забраната за пушене на обществени места, който води до системни нарушения и задимени заведения. В електронната платформа за граждански сигнали за нарушения от лятото на 2012 г. до сега са подадени повече от 8200 сигнала, разясни д-р Маша Гавраилова, председател на “България без дим”. Платформата, създадена от сдружението, започва да функционира малко след забраната за пушене на закрити обществени места влиза в сила, като целта й е да спомага за по-ефективен контрол.