Студенти по медицина изразиха подкрепа към контрола на тютюна

Студенти по медицина изразиха подкрепа към забрана на рекламата на тютюневи изделия, подобряване на контрола на забраната за пушене на обществени места и намаляване на вмешателството на тютюневата индустрия в работата на институциите и медиите по време на ХХХ-тата есенна национална среща на Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ) в софийската болница “Света Екатерина”.

С вдигнати ръце десетки бъдещи лекари изявиха готовност да застанат зад каузите на Коалицията за живот без тютюнев дим, представени от д-р Гергана Гешанова, председател на УС. “Ще разчитаме на вас, като млади и будни хора, да участвате в тази борба и някой ден да поемете щафетата”, призова студентите д-р Гешанова. Зад “тази трагедия, наречена тютюнопушене” стои огромна индустрия, чиято реклама е насочена именно към младите хора, напомни още експертът.

За да помогнем истински на хората, каквато е целта на Асоциацията – превенцията преди клиничното лечение, трябва да обединим сили и да подкрепим каузата“, заяви Никола Дончев, национален отговорник по обществено здраве към АСМБ. Липсата на реклама трябва да е задължителна, допълни още Дончев. През 2016 г. АСМБ стана член на Коалицията за живот без тютюнев дим.

В рамките на националната среща на Асоциацията д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести и член на УС на Коалицията, изнесе лекция за въздействието на тютюнопушенето върху организма. „На практика всички в България са пушачи”, заяви д-р Ангелова и разясни, че вторичният тютюнев дим оказва вредно въздействие и върху непушачите, принудени да го дишат, като се позова на данни, според които 76,8% от децата са пасивни пушачи в домовете си.