„Филип Морис” заобикаля решение на Европейската комисия чрез нов договор за контрол на контрабандата

България не бива да помага за заобикаляне общата европейска политика

Коалицията за живот без тютюнев дим призовава българските институции да се придържат към политиката на Европейския съюз за ратифициране на Протокола за незаконната търговия на тютюневи изделия и да не встъпват в преки споразумения с “Филип Морис” и други тютюневи компании. Искането на гражданскката коалиция идва, след като на 30 юни 2016 г. “Филип Морис” и правителството на Люксембург сключиха споразумение за сътрудничество и обмен на информация за борба с незаконната търговия с тютюневи продукти. Двустранното споразумение бе постигнато дни преди решението на Европейската комисия да се откаже от подновяване на досегашния си рамков договор с компанията за контрол над контрабандата.

Целта на споразумението между “Филип Морис” и Люксембург е да ограничи практиките за незаконна търговия с тютюневи изделия. Предвижда се държавните власти да информират компанията при установяване на такива случаи, а тютюневата компания ще осигури достъп до своите база данни и система за проследяване на цигарените кутии. Но според представители на европейско движение сращу тютюнопушенето,  споразуменията с представители на тютюневата индустрия крият сериозни рискове. Създадената от “Филип Морис” система за маркиране и проследяване на цигарените кутии има своите недостатъци, не е независима и няма гаранция, че може адекватно да служи на обществения интерес, обясни д-р Гергана Гешанова, председател на УС на Коалицията за живот без тютюнев дим.

Европейският съюз предприема действия за затягане на обществения контрол над контрабантата с тютюневи изделия и предстои да ратифицира Протокола за борба с незаконната търговия с тютюневи изделия. През юни Европейската комисия прие с мнозинство препоръка, свързана с Протокола.

Изтеклото на 9 юли 2016 г. рамково споразумение между “Филип Морис” и ЕС включваше проследяване на всяка кутия цигари от марките на “Филип Морис” чрез система, изработена и контролирана от компанията. Миналата седмица еврокомисарят за бюджета Кристалина Георгиева обяви, че договорът е изпълнил своята роля и вече не е необходим. Чрез споразумението с Люксембург “Филип Морис” на практика заобикаля решението на Съюза за прекратяване на съвместната дейност.

Правителството на Люксембург изтъква положителни страни от подписването на договора, сред които по-високо качество на продуктите на пазара и защитаване на правата на интелектуалната собственост на “Филип Морис”. “Това споразумение показва, че властите и частният сектор трябва да се включат в борбата с незаконната търговия и фалшифицирането“, казва Пиеро Редин, ръководител на отдел “Акцизи”, цитиран на правителствен уебсайт. Но според Гешанова контрола над незаконните практики трябва да е съсредоточен в Протокола за незаконната търговия на тютюневи изделия.

Въвеждането на ефективна система за проследяване на тютюневите изделия според този протокол е един от мощните фактори не само за намаляване на незаконната търговия с тютюневи изделия, но и за спасяване на човешки животи от въздействието на тютюнопушенето“, коментира д-р Гешанова и подчертава, че според Протокола тютюневата индустрия има ангажимент да финансира създаването на такава система, но не бива да има достъп и контрол над нея.

По информация на европейската организация за борба с тютюнопушенето Smoke Free Partnership “Филип Морис” вече е подписала такива споразумения и с други държави. От своя страна правителството на Люксембург е сключило споразумение за ограничаване на незаконната търговия и с още една от водещите тютюневи компании – “Бритиш Американ Тобако”.