Комисията по земеделието и храните в подкрепа на забрана за реклама на тютюневи изделия

Членове на Парламентарната комисия по земеделието и храните изразиха подкрепа за забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия у нас. Д-р Гергана Гешанова, председател на УС на Коалицията за живот без тютюнев дим, представи предложение за законодателни промени и предимстава от налагането на такава забрана по време на изслушване в Комисията на 6 юли 2016 г.

Представителите на Комисиятa се съгласиха, че нивото на пушене у нас, особено сред младежите, е сериозен проблем и че рекламата на тютюневи изделия е важен въпрос, за който трябва да се говори.

„За мен няма логично обяснение как може да се прави реклама на нещо, което вреди, което отнема човешки живот”, заяви проф. Иван Станков от Коалиция АБВ в отговор на представени данни за въздейтвието на рекламите върху потребителите. Д-р Гешанова напомни, че според Световната здравна организация тютюневите изделия са единственият законен потребителски продукт, който убива, когато се използва точно, както е предвидено от производителя.

Петър Петров от Патриотичния фронт нарече тютюнопушенето “чумата на нашето време”, като беше категоричен, че са необходими дори по-сериозни мерки за борба с него.

Членовете на Парламентарната комисия се съгласиха, че проблемът не бива да бъде поощряван, но преди да бъдат предприети мерки в тази насока, трябва да бъде анализирано въздействието върху производителите, търговците и другите засегнати страни. “Вероятно това, което говорим няма да се хареса нито на Министерството на икономиката, нито на пушачите и на бизнеса, но трябва нещо да се прави”, категоричен беше обаче проф. Станков.

Д-р Гергана Гешанова напомни, че България като страна по Рамковата конвенция за контрол на тютюна трябва да наложи всеобхватна забрана на всякаква реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.

По данни на European Journal of Public Health всяка една реклама на тютюневи изделия, която е видяна от младежи, увеличава шанса те да пропушат със 7%, напомни още д-р Гешанова.

Коалицията за живот без тютюнев дим инициира и петиция в подкрепа на забраната за реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия.