Сдружение „България без дим“

Уеб Сайт: www.bezdim.org

Ние, Сдружение „България без дим“,

  • провокираме;
  • вдъхновяваме;
  • стимулираме;
  • обединяваме
  • и съдействаме за

участието на гражданите при въвеждането и прилагането на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места в България.

 

Цели:

Осигуряване на здравословна и благоприятна среда в обществените места, чрез установяване на пълна законова забрана за тютюнопушене на обществени места.

Спазване на съществуващата законова забрана за тютюнопушене на обществени места.

История

Нашите членове и привърженици вече се радват на пълна забрана за тютюнопушене на закрити и някои открити обществени места. Политическата воля на управляващите за въвеждането на тази забрана беше подпомогната в голяма степен от нашите дейности – превод и разпространение на научни изследвания по темата, разговори с народни представители, активно участие в медийното пространство.

Средно по 20 души на ден – членове, симпатизанти и засегнати от неспазването на закона – се възползват от горещата телефонна линия и от интернет-формата за подаване на сигнали за нарушения, които направихме. Между нас и МЗ вече е изграденото доверие за съвместна работа, което гарантира на хората, че при подаване на сигнали чрез нас здравните инспектори ще извършат реални проверки.

Сдружението възникна и се разрастна от спонтанната реакция и действия на активни граждани, когато през м. февруари 2010 г. група депутати внесоха предложение за премахване на вече приетата от Народното събрание пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Сдружението е официално регистрирано в началото на 2012 г.