31 май – Световен ден без пушене

Отбелязваме световния ден без пушене със стряскаща новина: В много страни младите хора използват електронни цигари повече от възрастните – според докладa „Пристрастяване на следващото поколение“ на СЗО.

Световната здравна организация (СЗО) и STOP (Глобален наблюдател на тютюневата индустрия) публикуваха преди седмица доклада „Пристрастяване на следващото поколение“ (Hooking the next generation), който обръща внимание как тютюневата и никотинова индустрия проектира продуктите си, прилага маркетингови кампании и работи за оформяне на политическа среда, за да пристрасти младежта в целия свят.

Докладът показва, че в световен мащаб приблизително 37 милиона деца на възраст 13-15 години употребяват тютюн, а в много страни процентът на употреба на електронни цигари сред подрастващите надвишава този при възрастните.

Въпреки значителния напредък в намаляването на употребата на тютюн, появата на електронни цигари и други нови тютюневи и никотинови продукти представляват сериозна заплаха за младежта и контрола върху тютюна. Проучванията показват, че употребата на електронни цигари увеличава употребата на конвенционални цигари, особено сред младежите непушачи, с почти три пъти.

Историята се повтаря, тъй като тютюневата индустрия се опитва да продаде един и същи никотин на нашите деца в различни опаковки“, каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО. „Тютюневата индустрия активно се насочва към училищата, децата и младите хора чрез нови продукти, които са по същество капан с вкус на бонбони. Как могат да говорят за намаляване на вредите, когато предлагат на пазара тези опасни, силно пристрастяващи продукти?

ТИ продължава да предлага своите продукти на младите хора с примамливи вкусове като бонбони и плодове. Проучване в САЩ установи, че повече от 70% от младите потребители на електронни цигари биха ги отказали, ако се предлагат само с аромат на тютюн.

Използването на подходящи за деца аромати като захарен памук и дъвка, съчетани с елегантни и цветни дизайни, които наподобяват играчки, е явен опит да се пристрастят младите хора към тези вредни продукти.“, каза д-р Рюдигер Креч, директор на СЗО за промоция на здравето. 

СЗО призовава правителствата да защитят младите хора от употребата на тютюн, електронни цигари и други никотинови продукти, като забранят или строго регулират тези продукти. Препоръките на СЗО включват създаване на 100% закрити обществени места без тютюнев дим, забрана на ароматизираните електронни цигари, забрана за маркетинг, реклама и промоции, по-високи данъци, повишаване на обществената осведоменост за измамните тактики, използвани от индустрията, и подкрепа на ръководени от младите инициативи за образование и осведоменост.

Пристрастените младежи представляват цял ​​живот печалби за индустрията“, каза Хорхе Алдай, директор на STOP във Vital Strategies. Ето защо индустрията агресивно лобира за създаване на среда, която да я прави евтина, привлекателна и лесна за пристрастяване на младите хора. Ако политиците не предприемат действия, настоящите и бъдещите поколения може да са изправени пред нова вълна от вреди, характеризираща се с пристрастяване и употреба на много тютюневи и никотинови продукти, включително цигари.“

Честит ден без тютюнопушене! Бъдещето и здравето на бъдещите поколения е в нашите ръце.