Светът продължава да върви към ограничаване на тютюнопушенето

През последното тримесечие на 2020 г. светът продължи смело да върви към ограничаване на тютюнопушенето.

Университетът Northern Regional College в Северна Ирландия изцяло забранява пушенето на територията на кампуса, както на закрито, така и на открито. Уелс забранява пушенето на детски площадки и на територията на училища и болници от 2021 г. През ноемрви Турция забрани пушенето на открито като част от борбата срещу COVID-19. В Белгия забраниха тютюнопушенето по стадионите. Северна Корея забранява пушенето на някои обществени места. Австралия забранява на Филип Морис да продава Aйкос в страната.

Нидерландия ще забрани продажбата на цигари и други тютюневи изделия в супермаркети от 2024 г. Страната също забранява вендинг машини от 2022 г. Нидерландия вече е забранили реклама на места за продажба и въвела опростените опаковки. Нидерландия също ще забрани продажбата на овкусени електронни цигари и ще третира нагреваемите цигари като традиционни цигари.

В САЩ, щатите Орегон и Колорадо ще увеличат цената на всички тютюневи и никотинови изделия от 1 янаури 2021 г. Същевременно, Вирджиния удвои акциза тютюневите изделия от 1 юли 2020 г. Една област във Вирджиния също увеличава акциза. Анкъридж, град в Аляска, ще изравни акциза на вейп устройствата и електронните цигари с акциза на другите тютюневи изделия.Компанията Desert Diamond Casino, която има казина в щата Аризона, забранява пушенето в своите обекти. Градът North Tonawanda в щата Ню Йорк забранява пушенето и вейпването във всички паркове, а Сан Франциско забранява пушенето в апартаменти. Американската Агенция за храните и лекарствата (FDA) ще разглежда електронните цигари като тютюневи изделия.

От юли 2021 г Сан Диего ще затегна регулациите за магазини, продаващи цигари, и ще ограничи броя им. Гранд Рапидс в щата Мичиган забранява пушенето в градските паркове. А Напа, Калифорния, забранява продажбата на овкусени тютюневи изделия от 2021 г. Бевърли Хилс и Манхатън Бийч, близо до Лос Анджелис, на 1 януари 2021 г станаха първите градове в САЩ, които изцяло забраняват продажбата на тютюневи изделия. Градът Бруклайн в щата Масачузетс е забранил продажбата на тютюневи изделия на лица родени след 1 януари 2000 г. Целта е следващото поколение да живее без тютюневи изделия.

Бюджетите на много страни са намалели заради последиците от пандемията от COVID-19 и правителствата повдигат цените на тютюневите изделия, за да увеличат приходите и да намалят нивата на пушене. Босна и Херцеговина увеличава цената на цигарите от 2021. Белгия ще увеличи акциза на тютюневите изделия през 2021 г и след това през 2022, 2023, 2024. Унгария също ще увеличи цената на цигарите от тази година. Малайзия ще облага с данъци цигарите, които се продават на всички безмитни острови и във всички безмитни зони. Законът влезе в сила на 1 януари. С тази мярка правителството се опитва да намали контрабандата. Страната ще увеличи и акциза на всички тютюневи изделия. Индонезия също ще увеличи акциза на тютюневите изделия с 12.5% от 2021 г. Австралия, където цигарите са най-скъпи в световен мащаб, увеличава акциза им. Тринидад и Тобаго рязко увеличава цената на цигарите от 2021 г. Южна Корея ще удвои цената на вейп продуктите от 2021 г., а Япония увеличи цената на цигарите от 1 октомври, 2020 г.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *