Проблемите с COVID-19 и ХОББ обсъдиха лекари на онлайн обучение

Коалицията за живот без тютюнев дим, Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и сдружение „Въздух за здраве” проведоха онлайн обучение за лекари на тема “COVID-19 и ХОББ – отвъд тютюнопушенето” на 17 ноември 2020 г. Събитието, посветено на Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември, беше излъчено на живо във Фейсбук, а пълен запис е достъпен тук.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е глобален социален проблем, като в световен мащаб засегнатите от нея са 174 милиона души, напомни пулмологът д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Пациентите с ХОББ са най-тежко засегнати от COVID-19, според Глобалната инициатива за ХОББ, предупреди още д-р Ангелова.

Д-р Ангелова представи резултати от проучване, според което пушачите имат по-високи нива на ACE2 рецептори в дихателните си пътища, което може да ги изложи на повишен риск от развитие на тежки форми на COVID-19. И отбеляза препоръката на авторите на изследването: “Точно сега е моментът за отказ от цигарите, за да се предпазите от COVID-19”.

Д-р Александър Симидчиев, председател на сдружение „Въздух за здраве”, обърна внимание и на ХОББ при непушачите. Най-големите рискове за здравето са общото замърсяване и тютюнопушенето, които по един и същи начин вредят на белия дроб, предупреди пулмологът.

“За съжаление резултатите от борбата срещу тютюнопушенето през последните години у нас не са много големи”, каза д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. След намаляване на тютюнопушенето с около 3% през 2012-2013 г., когато е забраната за пушене на обществени места, няма силен спад в нивата на пушене.

“Има още много път, който България да извърви. Ние не сме достигнали максимума, който сме обещали, ратифицирайки Рамковата конвенция на контрол на тютюна през 2005 г. Може би ние като лекари трябва да помогнем на държавата да осъзнае, че това е важен дълг, който има към гражданите”, коментира д-р Гешанова.