Светът върви напред към по-строги мерки за по-добро здраве

През последните два месеца различни страни по света демонстрираха решителност за по-строг контрол на тютюна в подкрепа на по-добро обществено здраве.

Германия окончателно ще забрани рекламата на тютюн на открито от 2022 г. От началото на следващата 2021 г. в страната се забранява и раздаването на цигари безплатно на мероприятия или състезания. А Уелс ще забрани на зрителите да пушат в близост до детски футболни мачове. Русия променя законите и вече третира електронните цигари и вейп-устройствата като тютюневи изделия. Естония планира плавно увеличаване на акциза на тютюневи изделия до 2023 г. А в Нидерландия надзорен орган е наложил глоби на стойност 82 милиона евро на четири големи тютюневи компании за нарушаване на конкуренцията чрез непряк обмен на информация за цените на цигарите и тютюна.

САЩ също продължават с промените в подкрепа на здравето в различни части на страната. Чикаго забрани продажбата на овкусени електронни цигари и вейп устройства. Калифорния прекратява продажбата на ароматизирани/овкусени тютюневи изделия, включително ароматизирани електронни цигари, ароматизирани пури и ментолови цигари, като законът влиза в сила на 1 януару, 2021. Тютюневата индустрия се опитва да противодейства на това, като използва фронт група, която събира подписи за референдум. MGM Resorts International, група хотели и казина в Лас Вегас, ще забрани пушенето в закрити помещения. Нови 16 университета в САЩ ще са изцяло свободни от тютюневи изделия. Супермаркетите Hannaford ще спрат да продават цигари и тютюневи изделия. Веригата има над 180 магазина в североизточните щати. Малкият град Бозман в щата Монтана забранява пушенето в паркове.

Австралия увеличава цената на цигарите. Това е страната с най-скъпите цигари в света. Австралия също иска да забрани вноса на никотин за вейп устройства. Индия забранява продажбата на отделни цигари. Търговците трябва да продават само цели кутии с цигари, но не и отделни късове. Според приетия преди години закон, 85% от повърхността на кутията трябва да е покрита с графични здравни предупреждения. ЮАР обмисля по-строги закони, включително забрана за пушене на определени места и забрани за реклама. Една от обсъжданите мерки е пълна забрана за пушене на обществени места. Кейптаун обмисля да стане град без пушене. В Иран, градът Кум иска да стане град без пушене чрез по-строги закони по отношение на продажба и употреба на цигари. Иран има петгодишен план за органичаване на пушенето. Шри Ланка също разширява забраната за пушене така че тя да обхваща повече места.