Светът продължава да върви напред в подкрепа на контрола на тютюна

В различни краища по света подължават да се правят впечатляващи решителни стъпки в подкрепа на контрола на тютюна. През последните три месеца в различни държави бяха приети или обсъдени мерки за ограничаване на тютюнопушенето, рекламата на тютюневи изделия, регулация на новите продукти и приемане на опростената опаковка.

Град Хейуърд в Калифорния, САЩ, забранява продажбата на овкусени тютюневи изделия. Общинският съвет на Оукланд, град до Сан Франциско, забрани продажбата на ароматизирани и ментолови тютюневи изделия във всички тютюневи магазини и аптеки. Сенатът в Калифорния забранява тютюневи изделия с вкус на бонбони. Щатът Ню Йорк забранява овкусените електронни цигари и продажбата на тютюневи изделия в аптеки. Щатите Монтана и Ню Йорк забраниха продажбата на всякакви ароматизирани електронни цигари. Масачузетс, Ню Джърси и Роуд Айлънд вече имат подобни закони. Шривпорт, един от най-големите градове в щата Луизиана, забранява всякакво пушене в паркове, на детски площадки, в барове и в казина. Законът прави изключение за заведения за наргилета и пури. Предишният закон в града забраняваше само пушенето в ресторанти. Щатите Колорадо и Хаваи ще съдят Джул Лабс (Juul), американски производител на електронни цигари, защото компанията е рекламирала на деца.

Всички кутии цигари в Индия ще бъдат с предупредителни картинки от 1 септември 2020 г. Европейският съюз забрани ментоловите цигари. Сингапур въвежда опростена опаковка за цигари (през юни Световната търговска организация окончателно реши, че опростената опаковка не нарушава международни търговски закони и споразумения, бел. авт.). Ирландия може да забрани пушенето пред кръчми. Англия може да приеме закон, според който пространството пред кръчмите ще бъде разделено на две зони, като в едната ще се пуши, а в другата не. Йордания забранява всякакво пушене в закрити помещения. Законът обаче забранява пушенето само в напълно закрити помещения, което означава че може да има нарушения и неяснота. Германия приема федерален закон, който забранява всякаква реклама на тютюневи изделия от 2022 г. Правителството в ЮАР иска да забрани пушенето на всички обществени места. Турция въвежда органичения за пушене на някои плажове. Нидерландия разширява съществуващата забрана за пушене като добавя към нея електронни цигари и вейп продукти. Освен това, от 1 юли нидерландските супермаркети няма да излагат тютюневи изделия. Същата забрана ще важи и за други магазини от 1 януари 2021 г. Нидерландия ще забрани продажбата на тютюневи изделя в барове, бензиностанции и магазини, от 1 януари 2021 г. Нидерландия въвежда и опростена опаковка от 1 октомври 2020 г за цигари, а за други тютюневи изделия от 1 януари 2022 г. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, който ожесточи съществуващата забрана за пушене, подкрепи международния ден за борба срещу тютюна.

Казахстан прие закон, който изисква всички продукти съдържащи никотин (включително електронни пури и нагреваеми тютюневи изделия), да бъдат регулирани като тютюневи изделия; забранява всякакви реклами на места за продажба; разширява списъка с места без тютюнопушене (детски площадки, подлези, автомобили с деца), забранява нови продукти на места без тютюнев дим и увеличава глобите за нарушителите; увеличава предупредителните картинки от 50% до 65% от кутията; повишава възрастта за закупуване на тютюневи изделия от 18 на 21 г; забранява бездимните тютюневи изделия.

За съжаление, през последните три месеца беше направена и крачка назад. Румънският парламент отхвърли законопроект, който щеше да забрани рекламата на тютюневи изделия в супермаркети и щеше да наложи на новите тютюневи изделия същите ограничения като на традиционните цигари.