Ролята на тютюнопушенето при пациенти с COVID-19 представи събитие на Асоциацията на студентите медици в България – София

Онлайн лекция за връзката между тютюнопушенето и COVID-19 проведе Асоциацията на студентите медици в България – София, член на Коалицията за живот без тютюнев дим, на 8 юни 2020 г. Експертни мнения и опит по темата сподели лекторът д-р София Ангелова, председател на Национална асоциация за профилактика на белодробните болести, която също е част от Коалицията.

Д-р Ангелова се позова на различни международни проучвания, според които пациентите с хронична обструктивна белодробна болест и хората, които пушат, могат да бъдат изложени на повишен риск от развитие на тежки инфекции на COVID-19, а тютюнопушенето е рисков фактор за прогресия на заболяването. Експертът цитира данни, според които “рискът пушачите да имат тежки симптоми на COVID-19 е 1.4 пъти по-висок, а 2.4 пъти е по-голяма вероятността те да бъдат приети в интензивни отделения за механична вентилация и по-висока смъртност в сравнение с непушачите”.

Д-р Ангелова напомни, че всяка година тютюнопушенето отнема 8 милиона човешки животи в световен мащаб. Нейното послание е, че спирането на пушенето означава човек да бъде свободен.