Все по-решителни стъпки в подкрепа на общественото здраве по света

Все по-решителни стъпки в подкрепа на общественото здраве предприемат държави по целия свят. През последните три месеца в различни страни бяха приети и обсъждани редица мерки, свързани със забрани за пушене на обществени места, цигари с добавен вкус, забрана на рекламата и спонсорството и приемане на опростени опаковки.

САЩ въведе федерална забрана за продажда на тютюневи изделия на лица под 21 г. Щатите Калифорния и Ню Йорк са завели дело срещу производителя на електронни цигари “Juul” с обвинение, че компанията рекламира продуктите на деца. Остов Съливан в Южна Каролина забрани пушенето на плажа и на други обществени места. От 1 януари 2020 летището в Атланта забрани отделните помещения за пушачи. В страната бяха забранени и някои вкусове на електронните цигари с течност. Окръг Санта Барбара в Калифорния забрани продажбата на овкусени тютюневи изделия. Щатът Масачузетс забрани ментовите цигари, а Сакраменто, столицата на Калифорния, забранява продажбата на овкусени тютюневи изделия.

Обединеното кралство също забрани ментоловите цигари. Предстои и Ирландия също да предприеме тази стъпка от 20 май 2020. Всъщност, ментоловите цигари ще са забранени в целия Европейски сьюз от май 2020. Ирландия ще ограничи рекламата и на електронни цигари. “Merseyrail”, компанията която осигурява ЖП транспорта в региона на Ливърпул, забранява пушенето на всички перони и обществени места.

Израел е първата страна в света, която въвежда опростена опаковка за електронни цигари. Нормалните цигари също трябва да са в опростена опаковка. Освен това, тютюневи изделия няма да се показват по рафтовете на магазини. Новият закон в Израел забранява всякаква реклама, освен в печатни издания.

От 5 януари цигари в Турция се продават само в опростена опаковка. Турският министър на здравеопазването обеща, че Турция ще продължи да се бори с тютюнопушенето.

В Тайланд опростената опаковка е задължителна от 9 дек 2019. Индонезия обмисля да забрани електронните цигари. A Малайзия въведе забрана за пушене в хранителни обекти.

Парламентът в Армения гласува на първо четене да забрани пушенето в закрити помещения от март 2022 г. Законопроектът забранява и всички форми на реклама.

Провинция Британска Колумбия в Канада въведе строги ограничения за вейпинг продуктиte. Провинция Нова Скотия ще забрани продажбата на овкусени вейпинг продукти и електронни цигари. Провинция Саскачеван също въведе по-строги закони.

В Германия, Християндемократическият съюз (ХДС) подкрепя план за забрана на външна реклама на тютюневи изделия.

Борбата продължава

Граждани в Швейцария събраха достатъчно подписи, за да предизвикат референдум за забрана на рекламата на тютюневи изделия в печатни медии, по билбордове, в кина, в магазини и в интернет. Целта на референдума беше да забрани и спонсорството от страна на тютюневата индустрия. Федералният съвет обаче отхвърли предложения референдум. В момента има забрана за реклама само по радиото и телезивията.

През 2019 г Гърция ожесточи действащата забрана за пушене на закрити и някои открити места. През януари, Гръцката асоциация на собствениците и потребителите в ресторантьорството (PASKEDI) е подала петиция до Върховния административен съд на Гърция с искане за отмяна на решението за прилагане на забраната за пушене, първо въведена през 2009 г. Откакто забраната започна да се прилага строго през 2019 г, ресторантите и развлекателните съоръжения понесоха сериозни финансови щети, заявява ресторантьорската асоциация. Тя настоява правителството в Гърция да приеме по-меки преходни ограничения.