Към Новата 2020 г. без тютюнева зависимост

През 2019 продължихме борбата за живот без тютюнев дим и контрола на тютюна в България. Получихме признание от Световната здравна организация, която връчи на Коалицията своята годишна награда за борба с тютюнопушенето, и от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, която отличи организацията с грамота за активен принос в борбата с тютюнопушенето и подкрепа на кампанията „Грижа за белодробното здраве на столичани“.

Радвахме се на подкрепа и от множеството ни членове, приятели и съмишленици на каузата за живот без тютюнев дим, които активно ни помогнаха със своите сигнали, препоръки и участие в събития. На всички тях сърдечно благодарим! Разбира се, признателни сме и за даренията и подкрепата, които получихме от граждани и от Международния съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания през 2019 г. – без тях нямаше да стигнем далеч!

Силното влияние и рекламно присъствие на тютюневата индустрия и липсата на категорична политическа воля обаче забавят прогреса на България към здравословна среда без дим и спъват работата на институциите. Наложи се да действаме основно със собствени сили и гражданска подкрепа.

Започнахме да следим и да ви представяме добрите примери от държави по целия свят, където се правят все по-големи стъпки в подкрепа на общественото здраве, и обменихме опит с експерти от целия регион.

Подкрепихме позицията на СЗО срещу лицемерните усилия на тютюневата индустрия да изчисти имиджа си чрез уж нови бездимни, но все така предизвикващи зависимист продукти, както и усилията на други държави за ефективен контрол на тютюна.

През септември заедно с международни и български организации, институции и граждани се обединихме срещу зловредното влияние на рекламата, промоцията и спонсорството от страна на тютюневата индустрия. Съвместно подписахме Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия и спонсорството от страна на тютюневата индустрия в България като доброволна мярка за саморегулация на ценностна основа.

Гражданската инициатива “България без дим” продължи да работи активно в подкрепа на ефективния контрол на забраната за пушене на обществени места. Платформата ни за приемане на сигнали за нарушения е активна и се ползва активно от гражданите.

През декември Коалицията за живот без тютюнев дим, в партньорство със Съюза на икономистите и Федерацията на научно-техническите съюзи, насочи общественото внимание към важните въпроси за акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаването на незаконната им търговия чрез международна конференция.

През февруари 2020 г. се навършват 10 години от сформирането на инициативата “България без дим”. Водени от поуките от старата и оптимизма на новата година, ще продължим да работим в подкрепа на ефективния контрол по спазването на забраната за пушене на закрити обществени места, ограничаването на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, повишаването на  акцизите на тютюневите и свързаните с тях изделия и ограничаването на незаконната им търговия, както и на все по-агресивно промотираните нови продукти на тютюневата индустрия.

Ще продължим напред и ще търсим подкрепа сред институциите и гражданите, с надежда в края на 2020 г. да се поздравим с победа за здравето и правата на хората в България. Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” ще следват мисията си за ефективен контрол на тютюна и преодоляване на обществената и медицинска зависимост към него и през Новата година! Честита, здрава и успешна 2020 г. от екипа ни!