Експерти на Коалицията за живот без тютюнев дим участваха в международно обучение по прилагане на законодателството за контрол на тютюна

Експерти от 9 страни от Югоизточна Европа се включиха в международно обучение по прилагане на законодателството за контрол на тютюна, организирано от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, съвместно със Секретариата на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ). Събитието се проведе на 30 и 31 октомври в София. Участие взеха и председателят на Коалицията за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова и Христо Иванов, координатор в Коалицията.

По време на обучението бяха разглеждани възможности за разработване на предложения и решения в съответствие с препоръките на РККТ, свързани със защитата от излагане на тютюнев дим (чл. 8), необходимостта от забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия (чл. 13) и защитата на политиките за обществено здраве по отношение на контрола върху тютюна от търговски и други интереси на тютюневата индустрия (чл. 5.3). Участниците се запознаха с опита на Словения, Сърбия, Молдова, Грузия и Обединеното кралство, които са сред водещите страни в прилагането на мерки по чл. 8 и чл. 13 на РККТ. Водещи на събитието бяха Иън Грей и Пол Хупер, директори на UK Environmental Health Collaborating Center и Tobacco Control Collaborating Center, които имат сериозни заслуги за напредъка на Обединеното кралство в борбата с тютюнопушенето.

Експертите от Коалицията за живот без тютюнев дим подчертаха изоставането на България по прилагането на РККТ, включително на чл. 8 и чл. 13. България е една от малкото страни в ЕС, където все още е разрешена външната реклама на тютюневи изделия, отбеляза Гешанова, като обърна внимание и на агресивните маркетингови кампании на новите бездимни продукти.

Международното обучение беше открито от заместник-министъра на здравеопазването Светлана Йорданова и представителя на СЗО за България д-р Скендер Сила. На събитието присъстваха и представители на Министерството на икономиката, Министерството на здравеопазването и Националния център по обществено здраве и анализи, които обсъдиха поставените въпроси от членовете на Коалицията за живот без тютюнев дим.

Международното обучение завърши с изготвяне на план за действие по конкретни предложения за разрешаването на проблеми, свързани с прилагането на чл. 8, чл. 13 и чл. 5.3 от РККТ.