По света затягат ограниченията за пушене на обществени места

Светът продължава да се бори с вредната никотинова зависимост. През последните три месеца в много държави бяха приети или подобрени различни мерки за контрол на тютюна.

Обществени места без дим

Гърция разширява и затяга забраната за пушене. Нов законопроект забранява пушенето на детски площадки и други места, на които има деца. Забраната включва и казина и дискотеки, някои от които преди можеха да си купят разрешение за пушене. Предвидени са и глоби за шофьори в обществения транспорт, ако пушат докато са зад волана. Забраната за пушене на обществени места включва и електронните цигари, а в контрола на спазването ще участва и министерството на вътрешните работи.

В Холандия, забрана за пушене в ресторанти и барове влиза в сила от 1 април 2020. Подобна забрана има от 2008 г, но тя позволяваше отделни помещения за пушене.

Турция въвежда допълнителни мерки в борбата срещу пушенето. Страната обмисля да дефинира по-точно понятието “затворено пространство”, като включи новите видове цигари във всички закони, забраняващи пушенето. Турция наскоро въведе и забрана за пушене в автомобили в присъствието на деца.

Русия забрани пушенето на балкони от 1 октомври 2019. Холандия забранява пушенето на пероните на всички ЖП станции. В Черна гора на 14 август влезе в сила нов закон за ограничаване на пушенето в закрити помещения. Законът забранява пушенето в помещения, където се консумират храни и напитки. Изключение правят казината, които обаче се задължават да сложат апарати за вентилация и пречистване на въздуха и да плащат определени такси.

В Мексико пушенето вече е забранено в 13 щатa. Забраната важи за училища, здравни учреждения, библиотеки, обществен транспорт и други публични места.

Американският град Дейтън в щата Охайо забранява на служителите да използват никотин или тютюн. Агенцията за ветерани (Veteran Affairs) забранява пушенето на територията на всички свои офиси, даже на открито. Университета в Илинойс забранява пушенето и употребата на всякакви тютюневи изделия на територията на целия кампус. Същевременно, Toyoda Gosei, част от автомобилния гигант Тойота, забранява пушенето във всички свои помещения в страната.

Американският щат Илинойс забранява пушенето в автомобили, ако присъстват деца под 18 г. Политици от четири германски провинции също искат страната да приеме забрана за пушене в автомобил, ако в него има бременни жени или деца под 18 г.

Венеция обмисля да забрани пушенето на улиците и площадите в историческия център на града. В Малайзия, правителството ще наложи забрана за пушене в места за хранене в цялата страна от 1 януари 2020. В Австралия, пушенето на улица „Бурк“ в Мелбърн е забранено от 4 октомври. Градският съвет е решил, че пушенето ще бъде забранено на всички открити пространства.

Не на новите продукти

Калифорния забранява пушене и употреба на вейп продукти на плажове и в щатските паркове от 1 януари 2020 г. Щатите Ню Йорк и Мичиган забраниха продажбата на вейп продукти с добавен вкус, а щатът Масачузец наложи четиримесечна забрана за продажба на всички продукти от този тип. В Ню Йорк губернаторът Андрю Куомо е предложил план за борба срещу вейп продуктите.

Визията също има значение

Армения забранява пушенето на закрито и въвежда ограничения за реклама на тютюневи изделия. Чешкото министерство на здравеопазването също предлага да ограничи рекламирането на тютюневи изделия, като министърът настоява законопроектът да е готов до края на 2019 г. Същевременно в Швейцария бяха събрани повече от 100 000 подписа за провеждане на референдум за забрана на рекламата.

Тайланд въведе опростена опаковка от 12 септември. ЮАР също обмисля законопроект, който ограничава пушенето и въвежда опростена опаковка.