Отбелязахме Световния ден без тютюнопушене

Софиянци обърнаха внимание на белодробното си здраве на Световния ден без тютюнопушене. На 31 май 2019 г. във Втора МБАЛ-София се проведоха безплатни профилактични прегледи, организирани от Сдружение“ Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, с участие на Коалицията за живот без тютюнев дим. Тази година темата, избрана от Световната здравна организация, беше “Тютюнопушене и бял дроб“.

В рамките на събитието бяха прегледани 51 души, сред които пушачи на традиционни и електронни цигари и бездимни продукти, пасивни и бивши пушачи. Прегледите се осъществиха в рамките на Националната програма за борба с хроничните незаразни заболявания, която протича под мотото “Спри сега за по-добро здраве утре”. В събитието се включиха и експерти от екипа на Коалицията за живот без тютюнев дим, които провеждаха измервания на въглеродния окис в издишания въздух.

84% от всички прегледани заявиха, че не са съгласни да се пуши в заведенията. Сред тях са и 30 от всички 38 прегледани пушачи.

Кампанията за безплатни профилактични прегледи ще продължи до края на 2019 г. с прегледи два пъти месечно – в София, и един път месечно – във Враца и Благоевград.

В рамките на Световния ден без тютюнопушене сдружение “Въздух за здраве” проведе измервания на чистотата на въздуха в района на Втора МБАЛ-София. Нивата на фини прахови частици (ФПЧ2.5), индексът за качество на въздуха (AQI), нивото на въглеокис и нивото на въгледвуокис са били в рамките на обичайните, посочи д-р Александър Симидчиев от “Въздух за здраве”.

Събитие, посветено на Световния ден без тютюнопушене” е проведено и в ОУ “Христо Ботев” с. Крумово. “Благодарение на рекламните материали, предоставени ни от сдружение “България без дим”, проведохме кратка беседа за вредата от тютюнопушенето с децата от 4 до 7 клас”, споделиха от училището. “Вярваме, че всеки от тях ще запомни шокиращите цифри от статистиката… за себе си и за близките, които са около него. Защото димът влияе отрицателно както на пушача, така и на околните.”