Да кажем СТОП на тактиките на тютюневата индустрия

Ако не спрем тютюневата индустрия и нейните тактики да влияят на политиката и да привличат нови пушачи, много хора ще умрат, предупреждава видео на Майкъл Блумберг, посланик на Световната здравна организация по незаразни болести. Видеото призовава държавите да кажат СТОП и да отбраняват общественото здраве.

Когато бях дете, рекламите на тютюневите продукти често включваха фалшиви доктори, които обещават здравни ползи от тютюнопушенето. Днес тютюневите компании все още се опитват да скрият истината. Вече не използват фалшиви доктори в рекламите, но правят различни други неща, за да измамят обществото. Те финансират фалшиво научно изследване, което прикрива вредата от тютюна, и го използват, за да лобират пред правителствата за промяна на законите. Използват маркетингови тактики като “ниско съдържание на катран” и “леки” марки, за да направят цигарите да изглеждат по малко убийствени, отколкото са наистина. Създават нови продукти с плодови вкусове, насочени към децата. 

Ако не направим нещо, за да спрем това, страшно много хора ще умрат. Няма да позволим това да се случи. СТОП означава спиране на тютюневите организации и продукти. СТОП. Ще следи усилията на индустрията да оказва влияние върху политиката и и да подкопава здравето, и ще помага на държавите да се отбраняват и да спечелят.