Послания срещу тютюневия дим пътуват по пощата в нова кампания

Пощенски картички с провокативни изображения и лични послания ще бъдат изпращани в рамките на кампания на Коалицията за живот без тютюнев дим под надслов “Изпратено с обич: послания за живот без тютюнев дим”. Кампанията беше обявена на 16 юли 2018 г. в градинката пред НДК в София по време на откриването на изложба с художествени творби, посветени на борбата с тютюнопушенето, на студенти от Националната художествена академия. Коалицията продължава активните си действия в подкрепа на пълната забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия и ще работи за вкарване на законопроект за изменение на Закона за тютюна, заяви председателката на организацията д-р Гергана Гешанова.

Коалицията за живот без тютюнев дим призова всички граждани да изпратят лични и откровенни послания, свързани с последствията от тютюнопушенето, до свои приятели и близки, както и до народни представители, на които вярват и разчитат. Посланията ще бъдат изпращани чрез артистични пощенски картички, които чрез изкуство приковава вниманието върху негативните последици от пушенето, въздействието на рекламата на тютюневи изделия, необходимостта от по-строг контрол на забраната за пушене на обществени места и ограничаването на вмешателството на тютюневата индустрия в решения, свързани общественото здраве. Картичките ще бъдат разпространявани в различни столични заведения, които са заявили желание да подкрепят кампанията или са препоръчани от съмишленици на борбата за живот без тютюнев дим.

“Тази кампания е отговор на острата нужда да говорим за проблемите, свързани с тютюнопушенето”, заяви д-р Гергана Гешанова. Експертката призова народните представители да обърнат внимание на проблема с рекламата на тютюневи изделия, която неизбежно влияе и не непушачи. “Проблемите с тютюневия дим не бива да бъдат просто част от празно политическо говорене, а причина за реални действия в подкрепа на общественото здраве”, категорична е д-р Гешанова.

Новата кампания беше представена на фона на мноцоцветните картини на студенти от Националната художествена академия, които участваха в конкурс на Коалицията за живот без тютюнев дим, посветен на Световния ден без тютюнпушене. За по-активни усилия на държавата в подкрепа на общественото здраве, забрана на рекламата на цигари и контрол на забраната за пушене на обществени места, призоваха и част от младите творци по време на събитието. Творбите им ще бъдат изложени в градинката пред НДК до 30 юли.