Икономическата комисия също отхвърли предложението за връщане на пушенето в заведенията

Комисията по икономическа политика и туризъм отхвърли предложението за промени в Закона за здравето, които предвиждат разхлабване на забраната за пушене на закрити обществени места и връщане на помещения за пушачи в заведенията. На заседанието на 27 юни 2018 г. само двама народни представители застанаха зад предложението. На 21 юни то беше отхвърлено и на заседание на Комисията по здравеопазването.

Законопроектът, внесен в Народното събрание на 11 май 2018 г. от група депутати от парламентарната група „Обединени патриоти”, допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения “в не повече от 50 на сто от търговската площ на залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение – ресторанти, питейни заведения, кафенета, кафе-клубове и барове и дискотеки”.

Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” застанаха твърдо против предложението с общо становище, депозирано в Народното събрание на 15 май. Според двете организации, предложението е свързано с връщане на ред, който доказа, че не може да осигури безопасна среда за посетителите и за персонала, работещ в заведенията.

Д-р Маша Гавраилова, председател на “България без дим”, подчерта, че държавите, които преди години са въвели забрана за тютюнопушене в барове и ресторанти, не отчитат отрицателно въздействие върху хотелиерския и ресторантьорския бизнес. По данни на Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация от 2009 г. „политиките за среда без тютюнев дим нямат отрицателен икономически ефект върху бизнеса на ресторанти, барове или обекти, обслужващи туристи, като много изследвания откриват малък положителен ефект от тези политики”.

По данни от доклада “Икономика на цигарения дим” от 2017 г., материалните щети от тюютнопушенето в България възлизат на 165 млн. лв., нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв., а финансовите загуби са двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия

Фактът, че забраната не се спазва на някои места, не може да бъде аргумент за отмяна, категорична е д-р Гавраилова”, и подчертава, че ако смятаме България за правова държава, у нас следва да има върховенство на закона и засилен ефективен контрол.

Докато през 2012 г. подкрепа за забраната дават 61-69% от анкетираните, то през 2017 г. процентът нараства до 75%, сочат данни на „Екзакта рисърч груп” от октомври 2017 г. Според проучването, 53% от пушачите подкрепят забраната за пушене на обществени места.