15 години кампания “Живот без тютюнев дим”

15 години от началото на кампанията “Живот без тютюнев дим” отбеляза Националната асоциация за профилактика на белодробните болести на 28 декември 2016 г. Годишнината беше отбелязана с празничен концерт в НДК с участието на рекламни лица на кампанията. По време на събитието д-р София Ангелова, председател на Асоцияацията, представи две нови книги за последствията от тютюнопушенето.

Лекари, активисти, медии и граждани, подкрепящи кампанията “Живот без тютюнев дим” отбелязаха 15-годишнината от началото й с много музика на концерт в НДК. Благотворително участие в събитието взеха Михаил и Кристина Белчеви, които са рекламни лица на кампанията още от създаването й, както и много млади изпълнители.

Кампанията започва през 2001 г. с безплатни прегледи за пушачи и 154 прегледа за три дни, разказа д-р София Ангелова, като през годините са организирани лекции, прегледи, шествия и концерти. Един от проблемите, с които кампанията е свързана днес, е недостатъчният контрол на забраната за пушене на обществени места. “Законът е факт, но ние продължаваме да работим по контрола на този закон, защото все още на много места се пуши“, заяви д-р Ангелова.

За нас е много трудно да работим в среда с тютюнев дим, понеже това много пречи на гласа и не можем да си изпълняваме задълженията“, каза Натали Ангелова – един от младите изпълнители на концерта, които бяха единодушни, че спазването на забраната за тютюнопушене на обществени места и средата без тютюнев дим са изключително важни за тях като професионалисти.

Експертът обърна внимание и на необходимостта от забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия: “Считаме, че рекламата няма да повлияе на пушачите, но ще повлияят на децата. Така че се надяваме, че България ще изпълни и тази препоръка на Рамковата конвенция за контрола на тютюна“.

Нямаше как срещата ми с толкова пушачи да не ме накара да проследя тяхното здраве“, каза д-р Ангелова, която представи две нови книги: специализирана монография “Тютюнопушене – последици и лечение” и “Наръчник за пушача (от науката към практиката)”, предназначена за широка аудитория.

Видеозапис на събитието: Ангел Ангелов