Да спрем цигарите за ден: граждански форум без дим

Коалиция за живот без тютюнев дим и Гражданската инициатива „България без дим“ отправят предизвикателство към всички здравомислещи българи да спрат цигарите в четвъртък, 15.11.2012 г., когато е Международният ден без тютюнопушене. Форум „ГРАЖДАНИТЕ – ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ“ ще се проведе на 15 ноември 2012 г. от 10,00 до 13,00 часа в залата на Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Московска“ № 9.

Гражданският форум е по повод Международния ден без тютюнопушене. Форумът ще събере аргументите на различни обществени и професионални групи в подкрепа на пълната забрана за тютюнопушене и стриктното й прилагане. Между участниците са лекари, журналисти, неправителствени организации, студенти.

Третият четвъртък на месец ноември се празнува като ден без тютюнопушене от 1971 г. когато американецът Артър Мълейни накара съгражданите си от град Рандолф да спрат да пушат поне за един ден – the Great American Smokeout. Със спестените пари от цигари те основали фонд за отпускане на стипендии към местното училище. От тогава денят без дим се отбелязва по цял свят за насърчаване на здравословен живот и политическите решения за ограничаване на тютюнопушенето.

Брифинг за журналистите ще се проведе от 12.30 ч. в залата на Представителството на Европейската комисия в България, ул. „Московска“ № 9.