Продължават решителните стъпки за контрол на тютюна по света

В различни страни по света продължават решителните стъпки за контрол на тютюна. Въвеждат се ограничения за пушенето на обществени места, продажбата на някои тютюневи продукти, както и регулации на цените.

В началото на 2021 г. Парагвай стана поредната страна, която забрани пушенето на закрито. Пушенето на закрито вече е забранено във всички страни в Южна Америка. Американският щат Флорида също е приел закон, който позволява на отделните общини и градове да забраняват пушенето в паркове и на плажове, а градчето Фоли Бийч в щата Южна Каролина е забранил пушенето на плажовете. Десет университета в САЩ ще забранят използването на тютюневи изделия на територията на кампусите си. Австралийската курортна компания Crown Resorts пък ще забрани пушенето в казината си. Милано, Италия, дори въвежда забрана за пушене на някои места на открито. Градoве в Уелс също разширяват съществуващите забрани за пушене на някои места на открито. В Барселона пък забраняват пушенето на четири плажа.

Съд в Бразилия окончателно реши, че забраната за продажба на овкусени и ароматизирани цигари е конституционна. Американският град Уест Холивуд (West Hollywood) е изцяло забранил продажбата на повечето овкусени тютюневи изделия. Щатът Минесота също обмисля да забрани всякакви овкусени и ароматизирани тютюневи изделия.

Щатът Мериленд увеличава акциза на цигари с $1.75. Вермонт може да направи същото и обмисля да увеличи акциза на цигарите. Украйна също увеличава цената на тютюневите изделия.

На някои места в САЩ са въведени и ограничения за това къде може да се купят тютюневи изделия. Щатът Ню Джързи забрани продажбата на цигари в аптеки, а град в щата Ню Йорк рязко ограничава местата, на които се продават тютюневи изделия.