Международният съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания се застъпва за забрана на продажбата на електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия в страните с нисък и среден доход

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене – 31 май, Международният съюз за борба с туберкулозата и белодробните заболявания (The Union) публично се застъпва за забрана на продажбата на електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия (НТИ) в страни с ниски и средни доходи, в които живеят повече от 80 процента от пушачите в света. Подкрепата на Съюза за забраната се основава на публикуваното ново становище: „Къде забраните са най-добри: Защо страните с по-ниски средни доходи трябва да забраняват продажбите на електронни цигари и НТИ, за да се справят истински с тютюнопушенето“.

Становището на The Union е публикуван по повод тазгодишната тема на Световния ден без тютюнопушене насочена към таргетирането от страна на тютюневата индустрия на новото поколение млади хора с цигари и иновативни тютюневи изделия, докато здравните системи в страните с по-ниски и средни доходи са допълнително ангажирани с пандемията COVID-19 .

Становището анализира научните доказателства, показващи въздействието на новите никотинови продукти върху здравето и предупреждава правителствата в страните с по-ниски и средни доходи да се противопоставят на търговските стимули, които подтикват производители на иновативни тютюневи изделия да зарибяват нови потребители и да разширяват пазара в собствените си страни.

„По-голямата част от страните с ниски и средни доходи все още се борят сериозно с тютюневата епидемия“, казва д-р Ган Куан, директор на отдела за „Контрол на тютюна“ в The Union. „Въвеждането на нови, силно пристрастяващи продукти ще затрудни правителствата, ще разтърси вече и без това претоварените здравни системи и ще отвлече вниманието от спешното прилагане на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (FCTC) на СЗО  и свързаните с нея мерки.

Електронните цигари и НТИ са изключително доходоносен бизнес. Търговията с първите е  на стойност 15 милиарда долара през 2018 г., а търговията с НТИ се очаква да достигне близо 18 милиарда долара до 2021 г.

В своя Доклад за световната тютюнева епидемия, 2019 г. СЗО отбеляза, че „няма достатъчно доказателства в подкрепа на използването на [електронни цигари] като средство за отказване от тютюнопушенето на национално ниво“ и също така отбеляза, че тези продукти са “несъмнено вредни.”

Досега фокусът относно въздействието на електронните цигари и НТИ върху общественото здраве беше ограничен до голяма степен върху държавите с висок доход. Становището „Къде забраните са най-добри”, разгръща темата, подчертавайки, че политиките по отношение на иновативните  никотинови продукти трябва да бъдат поставени в специфичен контекст. В страните с по-ниски и средни доходи бързото разпространение на новите продукти ще има вредно въздействие, особено за младите хора.

Страните с ниски и средни доходи традиционно са “детска площадка” за големите тютюневи производители, а понастоящем са дом на повече от 80 процента от пушачите в света.

“Данните за електронните цигари и за нагреваемите тютюневи изделия продължават да се появяват”, казва д-р Ган Куан. “Но и това, което вече знаем, показва, че предстои нова епидемия и младежта ще е в центъра й. The Union смята, че политиците трябва да възприемат принципа на предпазването, който изисква превантивни действия. За страните с по-ниски и средни доходи това означава забрана на продажбата на електронни цигари и нагреваеми тютюневи изделия.“