Регулации за контрол на тютюна из целия свят

През последните три месеца в различни страни по света бяха направени решителни стъпки за ограничаване на вредите от тютюнопушенето.

Холандия забранява пушенето на територията на всички ЖП гари в страната. Орхус, вторият по население град в Дания, забранява пушенето на редица публични места. Японската столица Токио забранява пушенето във всички ресторанти. Армения е приела закон, който забранява пушенето на всички обществени места, работни места, и градски транспорт. Забраната за пушене в кафенета и ресторанти ще влезе в сила през март 2022 г. Летище Схипхол в Амстердам забранява пушенето навсякъде. Малайзия разширява забраната за пушене.

Белгия гласува забрана за всякаква реклама на тютюневи изделия и повиши възрастта за купуване на цигари от 16 г на 18 г. Законът в Армения въвежда и пълна забрана за рекламиране и популяризиране на тютюневи изделия. Пакистан е забранил онлайн рекламата на цигари и рекламите в местата за продажба.

В Дания политическите партии се разбраха за нов план за борба с цигарите, който съдържа редица нови мерки, включително въвеждането на опростената опаковка, забрана на реклама в местата за продажба, повече обществени места без тютюнев дим и повишаване на възрастта за покупка на 18 години.

В Европейския съюз от месец май 2020 г. влиза в сила забрана за овкусени цигари и тютюн. Град Ист Лансинг в щата Мичиган в САЩ добавя вейп продуктите и електронните цигари към съществуващата забрана за пушене. Филипините също ограничават използването на вейп продукти.

В САЩ, долната камара на Конгреса е приела закон, който предвижда предупредителни изображения върху кутии с цигари и разширява съществуващите регулации, за да покриват всички видове никотинови продукти. В момента не е ясно дали Сенатът ще приеме законопроекта.