COVID-19 и пушенето – обзор на публикувани материали

Пандемията COVID-19, започнала в Китай, в края на м. ноември 2019 година, постави света пред безпрецедентна криза. Тя се оказа огромно предизвикателство както за отделния човек, така също и за здравеопазването, икономиката и цялостния живот във всяка една държава.

COVID-19 няма предпочитания към бедни или богати, към прости или образовани, към националности, вероизповедания, властимащи или обикновени. Но той определено има предпочитания към по-възрастните и към хората с увредено здраве.

И колкото повече данни се трупат, един друг рисков фактор излиза на преден план и това е тютюнопушенето – във всичките му форми и разновидности. Този факт не може да изненада нито специалистите, нито даже обикновения човек, защото на всички е ясно, че употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия уврежда фините структури на белия дроб и неговите сложни функционални системи – това, към което се стреми и вирусът SARS-CoV-2.

Обзор на Коалицията за живот без тютюнев дим на публикувани материали относно връзката между COVID-19 и тютюнопушенето можете да намерите тук.