Държави по целия свят затягат мерките срещу тютюнопушенето

Държави по целия свят въвеждат мерки за ограничаване на тютюнопушенето в подкрепа на общественото здраве. През последните три месеца в редица страни в Европа, Северна Америка и Азия са приети забрани за пушене на обществени места, продажба на цигари на непълнолетни, увеличаване на акцизите на тютюневи продукти, както и промени на опаковките им.

В Европа, Австрия гласува забрана за пушене на закрито, а Швеция забрани пушенето на някои места на открито. Сърбия обмисля да въведе забрана за пушене в закрити помещения до края на 2019 г. Армения също обмисля да забрани пушенето на закрито, а Каталуния е по-смела, като се обсъжда забрана на пушенето на някои открити обществени места. Във Франция, Париж наложи забрана за пушене в 52 обществени паркове и градини. Гърция ще включи и полицията, за да подобри спазването на забраната за пушене.

Законопроект в Румъния предвижда забрана на излагането на тютюневи изделия в магазини, рекламирането на цигари, промоцията и спонсорството на мероприятия от тютюневи компании. Германия обмисля да забрани рекламирането на тютюневи изделия. Най-смела е Великобритания, която иска да приключи с пушенето до 2030.

Като следват примера на страни като Франция, Обединеното кралство, Норвегия и Ирландия, Белгия и Словения въвежда т. нар. опростени опаковки на тютюневите изделия от 2020 г.

В САЩ, Ню Йорк и Тексас станаха поредните щати, които забраниха продажбата на цигари на лица под 21 години. Ню Джързи забранява пушенето на плажовете, но градове ще могат да разрешат пушене на не повече от 15% от плажните ивици. Атланта забранява пушенето на закрито, с изключение на клубовете, в които се пуши наргиле. Сан Антонио забранява цигари и тютюневи изделия в градските паркове. Окръг Монтгомъри в щата Мериленд забранява пушенето на открито в заведения, където се сервира храна. Бевърли Хилс забранява продажбата на всички тютюневи изделия от 1 януари 2021 г.

Япония забранява пушенето в държавни учреждения, болници, училища и дестки градини. От април 2020, законът ще обхване барове, офиси, и хотели. Предградие на Сидни забранява пушенето на всички открити публични места. Филипините увеличават акциза на цигари, нагреваеми продукти, вейп продукти и електронни цигари. Индонезия забранява реклами на цигари в интернет. Сингапур въвежда опростена опаковка от 1 юли 2020.

Американската компания “Нетфликс”, доставчик на филми и сериали, също обяви, че ще ограничи сцените с тютюнопушене в своите оригинални сериали.