Правителствата трябва да предпазят децата от епидемията на електронните цигари

Сигнали за случаи на припадъци след употреба на електронни цигари в САЩ показват защо правителствата трябва да направят повече, за да предпазят младите хора, предупреждава Матю Майърс, президент на Кампанията за деца свободни от тютюнев дим в изявление от 3 април 2019 г.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ обяви, че разследва няколко десетки сигнала, според които пушачи на електронни цигари са получили припадъци. Повечето сигнали се отнасят за младежи или млади хора. Припадъците или конвулсиите са известни като възможни странични ефекти от никотиновата интоксикация. “Джуул”, вид електронна цигара, популярна сред децата в САЩ, доставя много висока доза никотин. “Джуул” държи по-голямата част от пазара на електронни цигари в Съединените щати и цели разрастване на глобално ниво.

Тревожното съобщение на Агенцията показва защо правителствата по света трябва да предприемат много по-силни действия, за да предпазят младите от употребата на електронни цигари. В САЩ това предполага производителите на електронни цигари да бъдат незабавно задължени да представят продуктите си пред Агенцията за контрол на храните и лекарствата, за да се определи влиянието им върху общественото здраве, като това не се случи след години, какъвто е планът на Агенцията. Децата не могат повече да бъдат морски свинчета в дългогодишен експеримент, който да установи здравните рискове от електронните цигари.

Въпреки че изследването не се фокусира върху някоя конкретна марка или вид електронни цигари, особено тревожно е, че “Джуул”, която разпали епидемията от електронни цигари сред децата, доставя безпрецедентно високо ниво на никотин и предизвика това, което скорошно проучване нарича “надпревара за никотинови оръжия” сред производителите на електронни цигари. От “Дуул” заявиха, че една доза (one Juul pod) от никотиновата течност съдържа толкова никотин, колкото пакет от 20 цигари.

Докато Агенцията за контрол на храните и лекарствата е отправила ясен призив за справяне с епидемията от електронни цигари сред младежите в САЩ, много действия в страната и по света не отговарят на решителните мерки, които изисква кризата на общественото здраве. Въпреки че Агенцията планира да ограничи продажбата на електронни цигари с определени вкусове, това не е достатъчно и много такива продукти, които са популярни сред децата, ще продължат да бъдат достъпни в САЩ. Извън страната много от тези електронни цигари с добавен вкус са все още в продажба.

По света производителите на електронни цигари продължават да използват маркетингови тактики, които промотират традиционни цигари на деца. Те включват реклами в списания, спонсорство на концерти и автомобилни състезания, подкрепа от знаменитости и сладки вкусове с различни цветове. В САЩ електронните цигари като “Джуул” подхранват епидемията сред младите. Докато пазарите за електронните цигари се разрастват на глобално ниво са необходими спешни действия от правителствата, които да защитят здравето на децата по света.