Министърът на здравеопазването да защити интересите на гражданите

Способна ли е държавата да защити интересите на българските граждани, попитаха Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” в писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 5 февруари 2019 г. Двете организации призоваха министъра да отстоява опазването на общественото здраве и да внесе предложенията за подобряване на контрола и разширяване на обхвата на забраната за тютюнопушене.

Вече пет месеца след края на общественото обсъждане Министерство на здравеопазването не внася в Министерски съвет предложенията за промени в Закона за здравето, предназначени да запушат пробойните, да подобрят прилагането и да разширят обхвата на мерките срещу тютюнопушенето, припомниха Коалицията за живот без тютюнев дим и сдружение “България без дим” в писмото до Кирил Ананиев. Двете организации посочиха, че Министерството на здравеопазването не взе под внимание изказванията и заключенията на кръглата маса, проведена на 5 декември 2018 г. и организирана от Министерство на здравеопазването, офиса на Световната здравна организация в България и Коалицията за живот без тютюнев дим. “Страната ни спешно се нуждае от визионерска политика за ограничаване на тютюнопушенето и незабавни решителни действия за прилагането й. Българите трябва да могат да разчитат на институциите на държавата си за налагане на върховенство на закона и опазване на здравето и благополучието им.”

Двете организации в подкрепа на общественото здраве алармираха, че тютюневата индустрия необезпокоявано контактува с институциите, ангажирани с опазване на общественото здраве, в разрез и противоречие с чл. 5.3. на Рамковата конвенция за контрол на тютюна на СЗО. Тютюневи компании открито лансират продуктите и имиджа си чрез скрита и открита агресивна реклама, промоции и спонсорство на събития и проекти. Това вади на показ ръководители на съсловни и пациентски организации и дори лекари, като ги превръща в рупори на своите интереси. Глашатаи на тютюневата индустрия и свързани с нея политици и журналисти целенасочено подкопават мерките, насочени към ограничаването й. “Молим Ви, не се поддавайте на лобисткия натиск за отслабване на законността и не принуждавайте гражданите на европейска България да отстояват правата си чрез протести, жълти жилетки или дела срещу държавата в Страсбург”, се казва в писмото до министъра.

Двете организации посочиха, че сигналите на граждани от цялата страна, които се получават на електронната платформа на сдружение „България без дим“, стават все по-остри и възмутени. От създаването и на платформата са получени общо 10 570 сигнала, като за 2018 г. те са 477. Гражданите свидетелстват за безнаказано пушене в заведения за хранене  и развлечение, включително в заведения с детски кътове, в лекарски кабинети, в полицията, дори в Парламента. Сред получените граждански сигнали преобладава впечатлението, че съществуващият контрол на забраната е неадекватен и липсва държавническа воля за прилагане на закона. То се усилва от циркулиращите в социалните мрежи изображения на политически лидери и високопоставени служители на закона, които демонстративно отказват да го спазват и пушат на обществени и работни места.