Коалицията за живот без тютюнев дим с грамота за активен принос в борбата с тютюнопушенето

Коалицията за живот без тютюнев дим беше отличена с грамота за активен принос в борбата с тютюнопушенето и подкрепа на кампанията „Грижа за белодробното здраве на столичани“ на сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ (НАПББ). Грамотата беше връчена от председателката на сдружението д-р София Ангелова на 28 януари 2019 г. в театър “София”, където бяха представени резултати от кампанията.

Целта на кампанията, проведена между май и декември 2018 г., е да осъществи ефективна профилактика и да стигне до хората с недоказани заболявания, каза д-р София Ангелова. Кампанията се обръща директно към пушачите, защото тютюнопушенето е водещата и единствената предотвратима причина за белодробни заболявания. В рамките на кампанията са прегледани 437 души, от които 307 са пушачи. При 31% от тях е установена хронична обструктивна белодробна болест, известна като болестта на пушача. „Те храчат, кашлят и продължават да пушат“, каза д-р Ангелова, но с позитивизъм допълни, че кампанията е подтикнала поне някои пушачи да се замислят за здравето си.

С грамоти за принос в борбата с тютюнопушенето бяха наградени редица организации, личности и медии, подкрепили кампанията, както и пациенти на д-р Ангелова, които са се отказали от вредния навик. „Ние сме силни, когато сме много и когато сме заедно! Много благодаря за подкрепата!“, заяви д-р София Ангелова, като връчи грамота на Коалицията за живот без тютюнев дим. „Чудесно е, когато имаш добър приятел до себе си, още по-хубаво е, когато имаш колега, който е страхотен професионалист, който обича пациентите си и е готов на всичко за тях“, каза д-р Гешанова, председател на Коалицията.

Част от отличията бяха връчени от кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя заяви, че темите за профилактиката и превенцията са водещи в здравната политика на общината и подчерта, че не само пациентите, които отиват на преглед, а цялата общественост трябва да се запознае с вредите, които пушачите сами си причиняват. Столична община е съдействала за осъществяването на кампанията на НАПББ, като е предоставила мобилен флуорограф и възможност за осъществяване на прегледи в две столични лечебни заведения.

НАПББ предлага кампанията да бъде обсъдена от Министерството на здравеопазването като дейност, която да премине на местно и на национално ниво, а в Националната здравноосигурителна каса да се обсъди необходимостта от финансиране на профилактиката, като бъдат отпуснати средства към пулмологичните кабинети. „Така считаме, че ще бъдем много по-полезни за хората“, каза д-р Ангелова.

Тя обърна внимание, че според чл. 53 от Закона за здравето, „едно на сто от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия и спиртните напитки, се използват за финансиране на националните програми за ограничаване на тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и недопускане употребата на наркотични вещества“. „Нашето послание е, че ако тези средства бъдат дадени за превенция, ще има резултати върху здравето на хората.“