Рекламистите не бива да участват в популяризирането на продукт, който убива

Рекламните агенции не бива да участват в популяризирането на продукт, който убива потребителите си, каквито са цигарите, призоваха Коалицията за живот без тютюнев дим, сдружение “България без дим” и агенция The Smarts. По време на лекция пред студенти по реклама от Нов български университет на 12 юни 2018 г. експертите посочиха огромното влияние на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия върху нивата на пушене сред младите хора и отговорността на рекламния бизнес за трагичните последици.

900 000 долара в час е скоростта, с която тютюневата индустрия инвестира в реклама на продуктите си. Когато рекламният бюджет на една марка цигари се увеличи с 10%, това води до 9% ръст в потреблението при пушачите под 18 г., подчерта управляващият партньор на The Smarts Радослав Бимбалов.

Според Световната здравна организация, тютюневите изделия са единстеният потребителски продукт, който убива, когато се използва точно както е предвидено от производителя. Работата на рекламни агенции по кампании за превенция е лицемерие, когато същите тези агенции промотират същия този вреден продукт.

Това, което ние от The Smarts направихме преди години, е да вземем решение да не се примиряваме с това да убиваме хора чрез нещата, които правим. Затова не работим за тютюневата индустрия”, заяви Бимбалов.

Рекламна агенция The Smarts e дългогодишен партньор на Коалицията за живот без тютюнев дим в борбата срещу тютюневата индустрия. През 2017 г. беше осъществена креативна застъпническа под надслов “Рекламата на цигари им продава цигари“, която призова за освобождаване на децата и младежите на България от тютюневата реклама.

“Надявам се някой ден, когато ви видя на ФАРА (Фестивал на Асоциацията на рекламните агенции, бел. ред.), да ми се похвалите, че не сте работили за тютюневата индустрия. Повярвайте ми, възможно е, в нашата работа можем да избираме каузите”, каза Бимбалов на студентите.

Бимбалов подчерта, че общата борба е не срещу пушачите, които имат право на личен избор дали да пушат или не, а срещу тютюневата индустрия, която на практика отнема възможността за избор и налага вредния навик като нещо социално приемливо.

Тютюневата индустрия е включително силна и влиятелна и успява да влияе на политиките, свързани с общественото здраве, подчерта д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим. “Тютюневата индустрия е готова да направи всичко, за да осигури своята печалба”, допълни експертката.

Д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение “България без дим” посочи, че у нас все още няма пълна забрана на рекламата промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, каквато предвижда Рамковата конвенция за контрола на тютюна.