Да спрем никотина и цигарите

Десет стъпки за отказване от тютюнопушенето

Стъпка 1: Определете дата за спиране. Отбележете деня в дневника си. Наденете хомота и понесете последиците. Постепенното намаляване няма да Ви свърши работа.

Стъпка 2: Скъсайте с изкушението. Изхвърлете на боклука цигарите. Скрийте пепелниците.

Стъпка 3: Пийте повече вода и други течности. Хапнете парче плод, резенче лимон. Това ще прочисти организма Ви.

Стъпка 4: Правете физически упражнения. Щурейте, лудувайте! Опитайте всичко – тичайте по стълбите, играйте гимнастика, плувайте, пързаляйте се с кънки. Колкото повече се занимавате, толкова повече ще Ви се иска да го правите и ще Ви е по-лесно.

Стъпка 5: Мислете позитивно. Ако почувствате главоболие или болки в гърлото, това може да означава, че Вашият организъм започва да се възстановява. Оплакванията Ви скоро ще изчезнат.

Стъпка 6: Разбунтувайте се срещу рутината. Някои привични ситуации ще усилят желанието Ви да запушите – кръчма, бар, дори едно кафе. Установете моментите на най- силно изкушение. Не допускайте да „бъдете хванат”.

Стъпка 7: Една цигара е твърде много. Не си позволявайте „само” една, защото тя ще Ви провали. Не си намирайте оправдание за едно „дръпване”. Ако сте пристрастен към никотина, една цигара ще повлече хиляди.

Стъпка 8: Погрижете се за себе си. Без цигари – с повече пари! Разхождайте се и си създайте удоволствия. Купете си подарък. Позволете си нещо, за което дори не изгаряте от желание.

Стъпка 9: Изстрадайте изкушението да закусите. Ако се безпокоите, че ще напълнеете – яжте плодове, пресни зеленчуци, дъвчете дъвка без захар. Те ще ангажират устата и ръцете Ви, но оставете талията си на мира.

Стъпка 10: Един ден, по някое време… Не мислете за цял живот без цигари. Просто мислете за днес. Вие отказвате да запалите цигара. Вие можете да го направите.

Методи на организации, които са членове или партньори на Коалицията

→ 5-дневен план за отказване от тютюнопушене

Фондация „Грижа за здравето“

Предназначен е за хора, които са взели решение да откажат цигарите и са почувствали нужда от помощ за това. Чрез медицински изследвания, промяна в храненето и двигателните навици, поведенчески похвати и работа в група не само отказвате цигарите, но и изграждате навици на непушач и защита срещу рецидив. Не се пълнее!

За контакти:

Д-р Гергана Гешанова – 0882 37 40 00, 088 88 16 228
ggeshanova@zabrana.bg
Изтеглете PDF

→ Кабинет за отказване от тютюнопушенето

Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания

Д-р С. Ангелова е главен асистент в „СБАЛББ Св. София”, специалист по белодробни заболявания. През 2001 г. става инициатор за осъществяването на безплатни профилактични прегледи за пушачи, провеждани в белодробната болница. Прегледала е над 3000 пушачи от тогава до сега.

Прилага в своята практика познатите по света психологически, медикаментозни и алтернативни методи за лечение на тютюнопушенето. При умерено и силно-зависимите пушачи тя отчита по-голям ефект чрез комбинирано лечение – никотинзаместващо и акупунктура, или никотинзаместващо и лазерпунктура.

За контакти: 

Д-р София Ангелова, всеки вторник и четвъртък от 16 до 19 часа на тел. 02/973 36 06, както и на GSM: 0888 955 434. Кабинетът за прегледи и консултации е в кв. „Слатина“, бл. 47 (до пощата).

→ Министерство на здравеопазването

Сайт на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето

Богато съдържание на материали и информация – начини да се откажеш, списък с кабинети, видеоматериали, тестове

http://www.aznepusha.bg/

Други методи

→ IQS – Аз Отказах Цигарите

Методът произхожда от рефлексологията и се състои в електромагнитна стимулация на определени неврорефлекторни точки по външната страна на ухото.

IQS e новаторска терапевтична програма специализирана в отказването от цигарите. Вече с огромен успех в Европа и Америка, до сега над 300 000 пушачи по света отказаха цигарите, използвайки системата I Quit Smoking (IQS – Аз Отказах Цигарите). До 90% от пушачите, преминали терапията, са спрели да пушат само след една, единствена едночасова процедура, направена от обучен от IQS терапевт. Методът IQS е резултат на години научни изследвания в областта на аурикуларната (ушната) терапия, използвайки елктроимпулсно стимулиране. Манипулацията не е агресивна и е безболезнена.

Повече информация за отказване от цигарите и IQS може да получите на www.iqsbulgaria.com.

→ bezcigari.bg – място за хора, които избират живота вместо цигарите

Как да спра пушенето? Как да откажа цигарите? Как най-лесно мога да го направя? Това са въпросите, които си задава всеки пушач, който не иска повече да е такъв.

bezcigari.bg е мястото, където ще намериш отговорите на тези въпроси. Този сайт е създаден да помогне на тези, които искат да спрат пушенето. Тук всеки може да намери своята причина, стимул или помощ за отказването.

→ Да намерим изход в акупунктурата

В град София от началото на 2008 г. работи Център за спиране на тютюнопушенето по метода на Алън Кар („Allen Carr’s Easyway to Stop Smoking”).

Подобни центрове има в над 40 страни по целия свят. Освен с ненадминатата си успеваемост от 92%, те са популярни и с тримесечната гаранция „Спри или вземи парите си обратно”, която издават на всеки свой клиент.

Повече информация може да намерите на www.nepushaveche.com.

Телефон за записване и информация: 0888 90 70 50

→ Хипноза

Хипнозата e ефективен метод за отказ от тютюнопушенето,

  • ако се опитвате да откажете цигарите;
  • ако сте пробвали какво ли не, но без ефект;
  • aко искате да си дадете още един шанс, за да се преборите с вредния навик;
  • ако ту спирате, ту отново започвате да пушите;
  • ако искате Вие да контролирате цигарите, а не те вас;
  • ако искате постепенно да намалите цигарите, докато накрая ги откажете окончателно;
  • ако днес е дошло Вашето “утре”.

Хипнозата може да се практикува законно само от хипнотерапевти, които могат да бъдат само лица с психологическо или медицинско образование. Препоръчително е те да са членове на Българската асоциация по хипноза.

За контакти:

Димитрина Митрева – хипнотерапевт, телефон за връзка и записвания: 0888 87 55 51

→ Методът “Силна воля”

В повечето моменти от живота си, ние живеем по принципа на щрауса, заравяме глава в пясъка, в съответствие с девиза: „От утре не пуша”. От време на време се появява нещо, което да ни послужи като мотив да откажем цигарите. В съответствие с принципа „сила на волята”, трябва да си повтаряме „Ако мога да издържа достатъчно дълго без цигари, то желанието за пушене в края на краищата ще изчезне”.

Пушим, за да нахраним „малкото чудовище” вътре в нас и когато го отделим от нашите тяло и ум, тогава не ще изпитваме нито потребност, нито желание да пушим.

Източник: ?

→ Електронната цигара

Въпреки рекламните твърдения на търговци на електронни цигари, експерти на Световната здравна организация (СЗО) не считат, че електронната цигара е легитимна терапия за пушачи, опитващи се да откажат цигарите.

Според д-р Ала Алан, асистент на генералния директор на отдел “Незаразни болести” в СЗО, не е доказано, че електронната цигара може да бъде прилагана като никотин-заместваща терапия. СЗО не разполага с научни данни, потвърждаващи ефикасността и безопасността на този продукт. По данни на СЗО не са провеждани проучвания, показващи, че електронната цигара е безопасна и ефективна никотин-заместваща терапия. СЗО не изключва възможността електронната цигара да е полезна, като продукт подпомагащ спирането на тютюнопушенето.

Единственият начин да се узнае това е като се проведат изследвания, които да покажат: пълният списък на съставки в електронната цигара; ефектът върху отказа от тютюнопушене на този продукт в сравнение с никотинзаместващата терапия и плацебото и неблагоприятните ефекти, причинявани от този продукт.

Източник: Stéfanie Laniel, Communications Officer, Tobacco Free Initiative, WHO, Geneva