Да спрем цигарите

Десет стъпки за отказване от тютюнопушенето

 

Стъпка 1
Определете дата за спиране. Отбележете деня в дневника си. Наденете хомота и понесете последиците. Постепенното намаляване няма да Ви свърши работа.
Стъпка 2
Скъсайте с изкушението. Изхвърлете на боклука цигарите. Скрийте пепелниците.
Стъпка 3
Пийте повече вода и други течности. Хапнете парче плод, резенче лимон. Това ще прочисти организма Ви.
Стъпка 4
Правете физически упражнения. Щурейте, лудувайте! Опитайте всичко – тичайте по стълбите, играйте гимнастика, плувайте, пързаляйте се с кънки. Колкото повече се занимавате, толкова повече ще Ви се иска да го правите и ще Ви е по-лесно.
Стъпка 5
Мислете позитивно. Ако почувствате главоболие или болки в гърлото, това може да означава, че Вашият организъм започва да се възстановява. Оплакванията Ви скоро ще изчезнат.
Стъпка 6
Разбунтувайте се срещу рутината. Някои привични ситуации ще усилят желанието Ви да запушите - кръчма, бар, дори едно кафе. Установете моментите на най- силно изкушение. Не допускайте да „бъдете хванат”.
Стъпка 7
Една цигара е твърде много. Не си позволявайте „само” една, защото тя ще Ви провали. Не си намирайте оправдание за едно „дръпване”. Ако сте пристрастен към никотина, една цигара ще повлече хиляди.
Стъпка 8
Погрижете се за себе си. Без цигари – с повече пари! Разхождайте се и си създайте удоволствия. Купете си подарък. Позволете си нещо, за което дори не изгаряте от желание.
Стъпка 9
Изстрадайте изкушението да закусите. Ако се безпокоите, че ще напълнеете – яжте плодове, пресни зеленчуци, дъвчете дъвка без захар. Те ще ангажират устата и ръцете Ви, но оставете талията си на мира.
Стъпка 10
Един ден, по някое време… Не мислете за цял живот без цигари. Просто мислете за днес. Вие отказвате да запалите цигара. Вие можете да го направите.

 

Методи на организации, които са членове или партньори на Коалицията

 

5-дневен план за отказване от тютюнопушене

Фондация „Грижа за здравето“
Предназначен е за хора, които са взели решение да откажат цигарите и са почувствали нужда от помощ за това. Чрез медицински изследвания, промяна в храненето и двигателните навици, поведенчески похвати и работа в група не само отказвате цигарите, но и изграждате навици на непушач и защита срещу рецидив. Не се пълнее!
За контакти: Д-р Гергана Гешанова – 0882 37 40 00, 088 88 16 228
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Изтеглете pdf

 

Кабинет за отказване от тютюнопушенето

Национална асоциация за профилактика на белодробните заболявания

Д-р С. Ангелова е главен асистент в „СБАЛББ Св. София", специалист по белодробни заболявания. През 2001 г. става инициатор за осъществяването на безплатни профилактични прегледи за пушачи, провеждани в белодробната болница. Прегледала е над 3000 пушачи от тогава до сега.
Прилага в своята практика познатите по света психологически, медикаментозни и алтернативни методи за лечение на тютюнопушенето. При умерено и силно-зависимите пушачи тя отчита по-голям ефект чрез комбинирано лечение - никотинзаместващо и акупунктура, или никотинзаместващо и лазерпунктура.
За контакти:  д-р София Ангелова, всеки вторник и четвъртък от 16 до 19 часа на тел. 02/973 36 06, както и на GSM: 0888 955 434. Кабинетът за прегледи и консултации е в кв. „Слатина“, бл. 47 (до пощата).

 

Министерство на здравеопазването

Сайт на Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето
Богато съдържание на материали и информация – начини да се откажеш, списък с кабинети, видеоматериали, тестове
http://www.aznepusha.bg/

 

Он-лайн платформа на Европейския съюз

http://www.exsmokers.eu/bg
iCoach е безплатна онлайн платформа. Тя не е предназначена само за тези, които искат да спрат да пушат. Цели да информира и онези, които все още не са започнали да гасят последната си цигара. Това прави iCoach уникална. Електронните напътствия или процесът на промяна в поведението в онлайн среда са базирани на новаторски изследвания, практически клиничен опит и експертни знания на психолози и експерти по комуникация.

 

Други методи

 

Методът SmokEX-PRO

SmokEX-PRO е метод, разработен в Германия, който работи повече от успешно 5 години. Това е една от вече доказаните терапии, базирани на акупунктурата и рефлексотерапията, с успеваемост над 88%!
Чрез комбинираното действие на пулсиращ лазер и лек стимулиращ ток се обработват 39 активни точки, разположени по ушната мида и носа. За много млади пациенти се препоръчва лечението да се провежда само с лазер, поради особеностите на детската нервна система. Терапията се съпровожда от естествено билколечение с извлеци от жълта тинтява, глухарче и валериана.

Повече информация за метода може да получите на www.bezcigari.com

 

I Quit Smoking

Методът произхожда от рефлексологията и се състои в електромагнитна стимулация на определени неврорефлекторни точки по външната страна на ухото.
Терапията зависи от индивидуалните особености на всеки човек, като се отчита неговата възраст, пол, честота и продължителност на пушене. Попълва се въпросник. Данните се въвеждат и обработват от специален софтуер. На монитор се изписва пътя, който трябва да се следва по време на терапията.

Повече информация за отказване от цигарите и IQS може да получите на www.iqsbulgaria.com.

 

Да намерим изход в акупунктурата

Принципът на лечение с този метод е да намали проявите на абстиненция, съпровождащи периода на отказване от цигари и то особено в първите дни от този процес.
Обикновено се извършват от 3 до 5 процедури, които се провеждат всеки ден, като всяка е с продължителност от около 45-60 минути. При започване на терапия с акупунктура е необходимо да се спазват следните условия - най-малко три работни дни трябва да са на разположение при започване на терапията, а за първата процедура болният трябва да се яви, след като не е пушил около 16 часа.

За контакти: Д-р Емил Илиев, Председател на Българското дружество по традиционна китайска медицина, електронен адрес: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Предварително записване от 14.00 до 19.30 ч. на тел. 02/855 70 15; 02/851 33 25

 

Център за спиране на тютюнопушенето по метода на Алън Кар

В град  София от началото на 2008 г. работи Център за спиране на тютюнопушенето по метода на Алън Кар („Allen Carr's Easyway to Stop Smoking”).
Подобни центрове има в над 40 страни по целия свят. Освен с ненадминатата си успеваемост от 92%, те са популярни и с тримесечната гаранция „Спри или вземи парите си обратно”, която издават на всеки свой клиент.

Повече информация може да намерите на www.nepushaveche.com
В гр. София Центърът за спиране на тютюнопушенето по метода на Алън Кар се намира в ж.к. „Хаджи Димитър“, бл. 104, вх. А, ет.8, ап. 13
Телефон за записване и информация: 0888 90 70 50

 

Хипноза

Хипнозата e ефективен метод за отказ от тютюнопушенето,
•    ако се опитвате да откажете цигарите;
•    ако сте пробвали какво ли не, но без ефект;
•    ако искате да си дадете още един шанс, за да се преборите с вредния навик;
•    ако ту спирате, ту отново започвате да пушите;
•    ако искате Вие да контролирате цигарите, а не те вас;
•    ако искате постепенно да намалите цигарите, докато накрая ги откажете окончателно;
•    ако днес е дошло Вашето "утре".

Хипнозата може да се практикува законно само от хипнотерапевти, които могат да бъдат само лица с психологическо или медицинско образование. Препоръчително е те да са членове на Българската асоциация по хипноза.
За контакти: Димитрина Митрева – хипнотерапевт, телефон за връзка и записвания: 0888 87 55 51

 

Методът "Силна воля"

В повечето моменти от живота си, ние живеем по принципа на щрауса, заравяме глава в пясъка, в съответствие с девиза: „От утре не пуша”. От време на време се появява нещо, което да ни послужи като мотив да откажем цигарите. В съответствие с принципа „сила на волята”, трябва да си повтаряме „Ако мога да издържа достатъчно дълго без цигари, то желанието за пушене в края на краищата ще изчезне”.
Пушим, за да нахраним „малкото чудовище” вътре в нас и когато го отделим от нашите тяло и ум, тогава не ще изпитваме нито потребност, нито желание да пушим.
Източник: „Метод силы воли“ Вж. http://nekurim.com/21.php

 

Електронната цигара

Въпреки рекламните твърдения на търговци на електронни цигари, експерти на Световната здравна организация (СЗО) не считат, че електронната цигара е легитимна терапия за пушачи, опитващи се да откажат цигарите.
Според д-р Ала Алан, асистент на генералния директор на отдел “Незаразни болести” в СЗО, не е доказано, че електронната цигара може да бъде прилагана като никотин-заместваща терапия. СЗО не разполага с научни данни, потвърждаващи ефикасността и безопасността на този продукт. По данни на СЗО не са провеждани проучвания, показващи, че електронната цигара е безопасна и ефективна никотин-заместваща терапия. СЗО не изключва възможността електронната цигара да е полезна, като продукт подпомагащ спирането на тютюнопушенето. Единственият начин да се узнае това е като се проведат изследвания, които да покажат: пълният списък на съставки в електронната цигара; ефектът върху отказа от тютюнопушене на този продукт в сравнение с никотинзаместващата терапия и плацебото и неблагоприятните ефекти, причинявани от този продукт.
Източник: Stéfanie Laniel, Communications Officer, Tobacco Free Initiative, WHO, Geneva

©2023 Коалиция за живот без тютюнев дим. Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search