User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Сред българите има растяща нетърпимост към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия. Тази тенденция е в сила както сред пушачите, така и сред хората, които не пушат, показват резултати от две национално представителни социологически проучвания, осъществени от агенция "Екзакта рисърч груп". Първото проучване е проведено през октомври 2017 г., а второто проучване е реализирано през септември 2018 г. 

65% от българите подкрепят забраната на всякаква форма на промоция на тютюневи изделия с цел тяхното популяризиране. Това е с 12% повече в сравнение с 2017 г. Данните от настоящото изследване открояват положителна тенденция на ръст на нетърпимостта към промоциите и рекламата на тютюневи изделия във всичките й форми.

71% от българите подкрепят действащата пълна забрана за тютюнопушене в закрити и на някои открити обществени места. 47% от пушачите също подкрепят действащата забрана за тютюнопушене на закрито. Тези данни свидетелстват за респект към забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. Още повече, че и преди година, и сега, подкрепата за действащата забрана идва главно от страна на елитните обществени прослойки.

Сравнителният анализ на резултатите от двете проучвания е достъпен тук

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Обекти за продажба на дребно продават и рекламират тютюневи изделия в над 96% от училищните райони в София, сочат данни от международно проучване на Центъра за глобален контрол на тютюна към Института за обществено здраве - „Блумбърг“ към университета „Джонс Хопкинс“. Изследването на престижния частен изследователски университет от САЩ е осъществено в София в периода 11-14 април 2017 г. За нуждите му, анкетьори са обходили районите с радиус 250 метра около 87 училища, като са установили 452 обекта за продажба на дребно. В 350 от тези обекти са се продавали тютюневи изделия.

Пълният текст на изследването е достъпен тук

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Материалните щети от тюютнопушенето в България възлизат на 165 млн. лв., нематериалните надхвърлят 4 млрд. лв., а финансовите загуби са двойно повече от приходите от акцизи върху тютюневи изделия, сочи доклада „Икономика на цигарения дим“, изготвен от икономиста Димитър Събев по поръчка на Коалицията за живот без тютюнев дим. Изследването посочва, че по данни на Евростат от 2014 г. България е страната в Европейския съюз с най-висок дял на редовните пушачи, а годишно у нас се губят 400 000 години човешки живот. Според доклада у нас най-много са пушачите сред хората с най-високи доходи, докато в по-богатите държави сред хората с най-високи доходи тютюнопушенето е вече маргинално - 0% при най-богатите финландци и 1.2% при най-богатите шведи.  

Пълният текст на доклада е достъпен тук

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Оценка на ефективността на контролната дейност върху забраната за тютюнопушене на обществени места, изготвена през февруари 2017 г. от Консултантска компания „Ла Фит“ по поръчка на Сдружение „Коалиция за живот без тютюнев дим“. Оценена е ефективността от прилагането на контролната дейност по чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето.

Пълният текст на оценката е достъпен тук

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Оценка на въздействието на предлагани промени в чл. 35 от Закон за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, изготвена по поръчка на Коалиция за живот без тютюнев дим във връзка с предлагани промени в чл. 35 от ЗТТСИ. Оценката е изготвена през октомври 2016 г. от консултантска компания „Ла Фит“ ООД с участието на проф. д-р Румен Брусарски, д-р Снежана Димитрова, д-р София Ангелова.

Пълният текст на оценката е достъпен тук

©2019 Коалиция за живот без тютюнев дим. Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search