News

През 1971 г., един обикновен човек от малък и почти непознат град в САЩ призова да спрем вредния навик и да вложим спестените пари в благотворителност. По неговата идея само няколко години по-късно започва да се чества по целия свят Денят без тютюнопушене във всеки трети четвъртък през ноември.
 
Под наслова  „Да спечелим заедно – живот без никотин!“, Министерство на здравеопазването и сдружение „България без дим“ ни предизвикват да отбележим Денят без тютюнопушене тази година. Пушенето може да изглежда само като личен избор, но пушейки ние избираме както за себе си, така и за хората около нас дали да бъдем здрави или не. Предизвикателството на Деня без тютюнопушене е да се откажат цигарите поне за един ден и да се помисли как да се изхарчат най-добре спестените време и пари.
 

Нека днес бъде началото на по-здрав живот за всеки от нас. Целта е не само да се подкрепи този, който решава да спре пушенето, но и да се насърчат други да последват този пример. Още за Да спечелим заедно – живот без никотин!“ прочетете на страницата на сдружение „България без дим.

ASH, CNCT и Алиансът за борба с тютюна (ACT) и още 50 организации, които са се подписали под призива към Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените (CEDAW), да направи препоръки към Франция да предприеме по-решителни стъпки за защита на правото на здраве на жените и момичетата от вредите от тютюна.

Добре документираните здравни последици на тютюнопушенето отнемат над 8 милиона човешки живота годишно, докато над 1,13 милиарда души по света продължават да пушат. Междувременно тютюневата индустрия, отговорна за техните смъртоносни продукт, прехвърля значителни здравни разходи, а също разходи и щети за екология върху обществото.

Отпадъците от цигарите и особено фасовете, представляват основен и сериозен проблем за околната среда. Филтрите са предимно направени от бионеразградима микропластмаса, която отделно задържа много вредни токсини. Приблизително 90% от 6 трилиона произведени цигари всяка година са с филтри, генерирайки почти един милион тона токсични отпадъци. За съжаление, цигарените фасове са най-изхвърляното вещ по света.

По повод на публикувания на Портала за обществени консултации Законопроект за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове, коалицията “За живот без тютюнев дим” внесе следното становище до министъра на финансите Асен Василев.

Организациите, членуващи в Коалиция за живот без тютюнев дим, подкрепят представения законопроект в частта, свързана с нагреваемите изделия със съдържание, различно от тютюн и изравняването на акциза им с този на нагреваемите изделия, съдържащи тютюн.

Коалиция за живот без тютюнев дим винаги е изразявала становище, че акцизите на тютюневите изделия и тези, съдържащи никотин, които предизвикват зависимост, следва да се облагат с по-високи акцизи и те да се повишават рязко, както и всички наши настоявания към министъра на финансите за промени в закона са публикувани вече на страницата на сдружение “България без дим”.

Всички тютюневи изделия представляват риск за здравето и е необходимо цялостно прилагане на Рамковата конвенция за контрол на тютюна (РККТ), напомни Световната здравна организация (СЗО) в становище от 27 юли 2020. Становището на СЗО беше публикувано след решението на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) да разреши предлагането на системата за нагряване на тютюневи изделия - IQOS като продукт с “намалено излагане на вредни емисии”.

©2023 Коалиция за живот без тютюнев дим. Всички права запазени. Уеб агенция "Кая Про" ООД

Search