Коалицията

Коалицията за живот без тютюнев дим обединява силите на граждански организации и личности за ограничаване на тютюнопушенето и вмешателството на тютюневата индустрия, повече информация и превенция и помощ за отказване.

Коалиция за живот без тютюнев дим възниква спонтанно след внасянето през 2010 г. в Парламента на предложение за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Тя е отворена за граждански, обществени, общински и държавни организации, които споделят конкретните й цели в настоящия момент – влизане в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места и стриктно прилагане на Закона за здравето в България, както и общите й цели – ограничаване на тютюнопушенето в България и намаляване броя на пушачите, особено сред младите.

През 2012 г. е регистрирано Сдружение „Коалиция за живот без тютюнев дим“. Учредители на Сдружението са организациите: АДРА България, BlueLink.net, Сдружение „България без дим“, Международен институт за здравеопазване и здравно осигуряване, Асоциация „Родители”, Асоциация за превенция и работа със зависимости „Само днес”, Фондация „България, младежка превенция”. През 2015 г. към Коалицията се присъединява и Асоциацията на студентите медици. При реализиране на дейностите се включват повече от 30 асоциирани членове – обществени и общински организации, които са обединени от целите на Коалицията.

Коалицията за живот без тютюнев дим е член на Европейска мрежа за превенция на тютюнопушенето и международното Партньорство за среда без тютюнев дим. Коалицията си партнира с офиса на Световната здравна организация в България и международната Кампания за деца, свободни от тютюнев дим.

Научи повече