Вижте новия филм “Tobacco Slave”, в превод: Роб на тютюна

Новият късометражен документален филм наречен „Tobacco Slave“ е създаден от спечелилия филмови награди режисьор Roy Maconachie, в сътрудничество с Изследователската група за контрол на тютюнопушенето към университета в Бат, Великобритания и STOP — глобалния наблюдател на тютюневата индустрия.

Филма започва с цитата:

Глобалната тютюнева индустрия има дълбоки връзки с колониализма и робството, като тази традиция продължава дори и днес.” — Tlaleng Mofokeng, Специален докладчик на ООН

През вековете тютюнът е бил начин на живот и удоволствие за много хора. От няколко десетилетия обаче е ясно, че тютюнът е смъртоносен за някои, а за почти всички останали пушачи и пасивни пушачи този навик води до множество здравословни беди. Проблемът е също социален, когато говорим за общественото здраве и зависимостите, които са част от него. За много фермери в Африка тютюнът е и препитание, и оцеляване във форма, сравнима с робство. И тази истината, която се крие умело, е фокуса на документалния филм „Tobacco Slave“, в който се повдига и въпросът, защо не успяват фермерите да получат достатъчно подкрепа, за да заменят отглеждането на тютюн с други култури, така че трудът им да е в принос към борбата с глада по света.

Чрез лични разговори и откровения на фермери от Малави, филмът разобличава тютюневия гигант Imperial Brands, заедно с още други компании и техните тютюно-феодални структури в Африка. Изяснява се как големите тютюневи компании се възползват от договорни споразумения, които могат да държат тютюнопроизводителите в бедност, поставяйки децата им в опасни ситуации и излагайки ги на тежък труд, за да издържат семействата си.

Гледайки филма ще можем да станем съпричастни и истината ще стане все по-трудна за скриване. А преминаването от отглеждане на тютюн към отглеждане на хранителни култури ще осигури бъдещето на фермерите в Африка и ще помогне в борбата с глада по света, както и тютюневата индустрия да остане в минало.

Приятно гледане — филмът „Tobacco Slave“ в youtube e тук.