Big Vape е документален мини-сериал за електронните цигари по Netflix

Jamie Ducharme прекарва 2020 г. между две пандемии в общественото здраве. През деня тя отразява пандемията от COVID-19 като здравен кореспондент на списание Time. Рано сутрин, късно вечер и през уикендите тя написва книга за една друга епидемия: вейпинга и по-конкретно – как Juul Labs Inc. променя тютюневата индустрията, електронните цигари и привлича цяло ново поколение от млади пушачи. Една истина, която е общоизвестна, но мнозина избягват да я признават публично.

Netflix пусна само преди месец документална мини-поредица „Big Vape: The Rise and Fall of Juul“, базирана на едноименната книгата на Ducharme и си заслужава да се гледа от всички – млади и стари. Фактите, които често се премълчават от медиите и институциите, са стряскащи, но изключително важни. Всеки от нас трябва да е информиран от рисковете, когато посяга към вейпа или цигарите, за да устои и да не бъде лесно омагьосан от най-скъпите и манипулативни реклами, продаващи отрова с различни вкусове, водеща до сериозна зависимост и здравословни промени. А децата всъщност започват без никаква представа колко са безсмислени и опасни. Big Vape дава подходяща възможност да промени наратива, стига да стигне посланието му до широката публика.

Определено смятам, че отваря очите“, каза Ducharme. „Всички знаят, че децата вейпят в училищните тоалетни, но не мисля, че повечето хора знаят предисторията – как е основан Juul – и не смятам, че повечето от нас знаят колко малко електронните цигари са регулирани и колко много въпросителни всъщност има относно тях.

Сериалът (само 4 епизода) по Netflix е режисиран от носителката на награда „Emmy“ R. J. Cutler, и разказва историята, изложена в книгата на Ducharme, но също така я надгражда с много нови интервюта и информация. „Има хора, интервюирани в документaлния сериал, които не са в книгата. В книгата има хора, които не са в сериала. Наличието на двете заедно им дава още по-богата и по-широка перспектива за компанията, как е тръгнала правилно и къде са се объркали нещата.“ – казва Ducharme, която разказва историята и е част от самия сериал.

Big Vape започва в самото начало на 2000-те години, когато бъдещите изобретатели и съоснователи на Juul – James Monsees и Adam Bowen са само студенти в Stanford, общуват за по цигара в паузите между часовете по продуктов дизайн. Тогава Monsees и Bowen се сприятеляват, чудейки се защо никой още не е създал успешна алтернатива на тютюневите цигари и така това стана целта на тяхната дипломна работа през 2005 година и на тяхната бъдеща компания. Цялата им история и как създавайки една алтернатива попадат в центъра на вниманието на тютюневата индустрия и бъдещето на никотиновите продукти, са сюжета на мини-сериала.

Освен изключително, че е графичен и богат на страхотни илюстрации от RAID studio, Marcus To и други, Big Vape е пълен с видео кадри от конгреса на САЩ и FDA, студио интервюта и маркетинг материали на JUUL, съпоставени на архивни клипове от тютюневите реклами от 60-те на миналия век. Всичко това придава нестандартен, привлекателен характер на сериала и ще впечатли и ще заинтригува зрителите, въпреки че спада към жанра на документалните филми. Задължително добавете Big Vape: The Rise and Fall of Juul в списъка си още сега!