Още регулации за контрол на тютюна по света през изминалите месеци

В различни страни по света властите продължават да налагат все по-строги ограничения на предлагането и употребата на тютюневи продукти в интерес на общественото здраве. Така беше и през второто тримесечие на годината.

Съвсем близо до България – в Босна и Херцеговина, беше приет закон, който налага забрана за тютюнопушене в повечето затворени обществени места, работни места и в обществения транспорт. Пушенето е забранено и в частни превозни средства, ако вътре има непълнолетни. Законът забранява рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия извън мястото на продажба, а също и използването на добавки и аромати в цигарите. Новата регулация налага етикети с предупреждения върху всички тютюневи изделия и забранява продажбата на цигари, съдържащи пристрастяващи аромати. Също така, законът създава федерална комисия за контрол на тютюна. Нагреваемите тютюневи изделия обаче са освободени от забраната за пушене на закрито, а зони за пушене са разрешени на някои обществени места.

Междувременно, Финландия забранява пушенето на плажоне и детски площадки, а испанският град Барселона забрани пушенето на всички плажове от 1 юли. Най-големият обществен плаж в щата Джорджия, САЩ, също забранява пушенето.

Финландия обмисля да въведе и опростоните опаковки на тютюневите изделия през 2023 г., а Канада обмисля да сложи предупредителни надписи върху самите цигари.

Република Мавриций ще въведе нови разпоредби, включително ограничения върху употребата, продажбата, вноса, производството и дистрибуцията на тютюневи изделия, както и забрана за нови търговци да работят в радиус от 200 метра от образователни, спортни и развлекателни съоръжения. В Малайзия се обмисля забрана на излагането и показването на тютюневи изделия на места за продажба.

Дания обмисля да забрани продажбата на цигари и продукти, съдържащи никотин, на хора, родени след 2010 г. Хонг Конг забранява продажбата и вноса на електронни цигари и нагреваеми продукти. Казахстан ще забрани продажбата на вейп устройства. В САЩ, област Вашингтон в щата Орегон забранява продажбата на овкусени и ароматизирани тютюневи изделия. Малък град в щата Мейн направи същото. Американските цигарени компании ще бъдат принудени да сложат “корективни изявления” на места за продажба за цигари. Сан Диего забранява продажбата на овкусени и ароматизирани тютюневи изделия. Лос Анжелис и малък град в Минесота направиха същото. А в Австралия може да бъде забранена продажбата на цигари изобщо.

Американската Агенция за храни и лекарства (FDA) обмисля да задължи компаниите да намалят никотина в цигарите. Вероятно обаче ще минат години преди FDA да наложи тази регулация.

Бангкок за пръв път ще въведе акциз върху цигарите. Казахстан също обмисля да увеличи цената на тютюневите изделия.