Как влиянието на индустрията води до подкрепа за нагреваемите тютюневи продукти сред здравни специалисти и медии

Откакто навлязоха на българския пазар през 2017 г. нагреваемите тютюневи изделия получават подкрепа в общественото пространство от организации и експерти, финансирани от тютюневата индустрия, разказва д-р Гергана Гешанова в интервю за Евромегдан на 17 март 2022.

Световната здравна организация е категорична, че в новите нагреваеми тютюневи продукти не липсват вредни вещества, дори и някои от тях да са в по-малко количество в сравнение с традиционните цигари. “Това означава, че тези продукти не са безопасни и трябва да се третират като тютюневи изделия”, коментира д-р Гешанова. Притеснителен е и фактът, че много млади хора започват да пушат именно чрез тези продукти.

Д-р Гешанова обърна внимание, че у нас все още няма всеобхватна забрана на рекламата и спонсорството от страна на тютюневата индустрия и тя си позволява да рекламира широко своите продукти, включително и чрез посредници.

“Тревожно е, че и много лекари се впускат в такива кампании”, акцентира д-р Гешанова. “Може би някои от тях са недостатъчно запознати с тези продукти, други са може би облъчени от посланията на индустрията и нейните изследвания, но те се подвеждат по твърденията на индустрията и наблюдаваме рекламиране от страна на медицинските специалисти.” Тя обърна внимание на случаи със здравни конференции с участие на представители на тютюневата индустрия, както и на медийни публикации, за които се посочва, че са платени от тютюневи компании. “Там широко се лансират хвалебствени слова, които са в противоречие с Рамковата конвенция за контрол на тютюна и становищата на СЗО.”

“Това е една много фина манипулация от страна на индустрията. И когато тези послания стигнат и до властимащите, се получава голямата беда”, подчерта д-р Гешанова. В резултат нагреваемите тютюневи продукти са с много по-нисък данък в сравнение с конвенционалните цигари и не са забранени за употреба на обществени места, където пушенето на цигари не е разрешено.

“Тревогата ми е, че нашето общество не е достатъчно просветено за истината докрай, че авторитетни медицински представители застават в подкрепа на нагреваемите тютюневи изделия, и че властимащите, които трябва да създадат закони в защита на общественото здраве, абдикират от своите задължения”, допълва д-р Гешанова.

Същевременно, по данни на СЗО, близо 8 милиона души всяка година умират от заболявания, пряко или косвено свързани с употребата на тютюневи издели.