Все по-строги мерки за контрол на тютюна по света

През последните месеци на изминалата 2021 г. в различни страни по света бяха обсъждани и приети все по-строги мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Особено решителни са идеите в Нова Зеландия, която върви към поколение без тютюнев дим.

В Европа – Ирландия увеличава цената на цигарите и вече кутия ще струва €15, а Естония ще увеличи акциза на тютюневите изделия с 5% от 2022 г. Исландия обмисля да забрани ментоловите цигари.

Швейцария забранява плакати с реклама на тютюневи изделия и електронни цигари, които могат да се видят от обществени места, както и реклама в кина, в градския транспорт, в сгради и на спортни игрища. Спонсорството е забранено за събития в Швейцария, ако те имат международен характер или са насочени към младите.

Великобритания обмисля да сложи надпис предупредителен надпис „Пушенето убива“ на всяка отделна цигара, а британските военни сили забраняват използването на тютюневи изделия от 2022 г.

В САЩ град Сейнт Пол, Минесота, гласува редица строги закони по отношение на цигарената индустрия. Градът въвежда минимална цена от 10 долара за кутия цигари; забранява използването на купони или промоции за тютюневи изделия; въвежда изискване за разстояние от половин миля между търговците на дребно, които продават тютюн; забранява продажбата на ментолови и ароматизирани тютюневи изделия; и значително намалява броя на лицензите за продажба на тютюневи изделия в града.

Бангор в щата Мейн забранява продажбата на овкусени тютюневи изделия, а Пасадена в Калифорния и Уошингтън Каунти в Оргон налагат забрана и на продажбата на ароматизирани тютюневи изделия. Бруклайн (предградие на Бостън) забранява на всички лица родени след  1 януари 2000 г. да купуват тютюневи изделия. А щатът Калифорния увеличава с 12.5% акциза на електронните цигари. Голяма американска верига аптеки също обмисля да спре продажбата на тютюневи изделия.

Област Вашингтон в щата Ню Йорк забранява пушенето във всички областни сгради и територии. А Племето Навахо, което живее в западните щати на САЩ, забранява пушенето във всички закрити места на своя територия.

Американският регулатор FDA (Food and Drug Administration) одобри цигари с ниско съдържание на никотин. Вероятно след няколко години FDA ще настоява всички цигари в САЩ да са с ниско съдържание на никотин.

Нова Зеландия забранява пушенето в автомобил, когато там има и дете до 18 г. възраст. Същевременно страната планира да въведе революционно законодателство, с което да нанесе съкрушителен удар на цигарените компании. Накратко, Нова Зеландия иска да забрани на лица родени след 2008 г да купуват цигари, да ограничи рязко местата за продажба, както и да намали никотина в тютюневите изделия. Законопроектите ще бъдат гласувани през 2022 г.

Мексико също гласува строги закони против пушенето. Те включват пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюн, както и забраняват пушенето – включително използването на електронни цигари или нагреваеми тютюневи изделия – във всякакви закрити обществени места.

Мианмар въведжа опростена опаковка, Индонезия увеличава акциза на тютюневите изделия с 12% от 2022 г., а Австралия може да забрани продажбата на цигари в супермаркети или да забрани изцяло продажбата им.